Pirmąjį gegužės sekmadienį ne tik šeimose, bet ir visose Lietuvos bažnyčiose bus minima Motinos diena. Per kiekvienas Šventąsias Mišias kunigai mamoms teiks specialų palaiminimą, mirusias motinas tikintieji prisimins per gedulingas pamaldas.

Kai kuriose parapijose į vaikų ir jaunimo Mišias vaikai nešis pavasarinių gėlių, dėkos mamoms už gyvenimą, visos Bažnyčios motinos Marijos prašydami globoti ir stiprinti jų gimdytojas, močiutes, proseneles.

"Motinos dieną bažnyčia Švenčiausią Mergelę Mariją iškelia kaip motinystės ikoną, - Eltai sakė Vilniaus arkikatedros bazilikos administratorius kunigas Ričardas Doveika. - Iš jos kiekviena mama gali pasisemti meilės, pasiaukojimo, kantrybės, pasidalinti rūpesčiu, kančia, skausmu dėl paklydusių vaikų".

Šiemet Motinos diena prasidės Marijos pagerbimo mėnuo. Gegužę šventovėse bus giedama arba kalbama Marijos litanija, vyks gegužinės pamaldos.

Paprotys gegužę minėti Dievo Motiną senas. Tačiau į dabartines panašios gegužinės pamaldos atsirado tik 18 amžiuje Italijoje. Pradžią joms davė Šv. Pilypas Neris. 18 amžiaus pabaigoje šis paprotys paplito ir kituose Europos kraštuose, o apie 1840 metus įsigalėjo Vokietijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

Vyresnio amžiaus žmonės ir šiandien noriai prisimena "mojavas", pasakoja, kaip visi rinkdavosi į gegužines pamaldas prie pagrindinio kaimo kryžiaus ar kokioje nors seklyčioje, o paskui - vakarodavo.

Šiais laikais Marijos litanijos žodžiai dažniau skamba namuose ar parapijų bažnyčiose, prie žiedais padabintų altorių.

ELTA