{mosimage}Specialistai tvirtina, jog kiekviena moteris turėtų kartą per mėnesį atlikti krūtinės savityros pratimus; taip pat kasmet ar kas dvejus metus jos krūtis turėtų apžiūrėti gydytojas.  Nuo 40 iki 50 metų net ir niekuo nesiskundžiančios moterys  privalo kas dvejus metus išsitirti mamografu, o nuo 50 metų – kasmet. Tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad tik trečdalis moterų pasirūpina savo sveikata. Krūtų savityra labai svarbi ankstyvai krūties vėžio diagnostikai. Moterų, nuolat atliekančių krūtų savityrą, mirtingumas nuo krūties vėžio yra 18 procentų mažesnis nei tų, kurios nesitiria.

Atrodytų nesudėtinga, tačiau moterys nesilaiko šių rekomendacijų. Viena priežasčių – nepakankamos žinios apie savityrą. Moterims rekomenduojama stebėti pakitimus, bet jos neretai nežino, ko reikia ieškoti ir ką turėtų apčiuopti. Dauguma moterų, savarankiškai atlikdamos savityrą, baiminasi ar viską daro teisingai, jaudinasi, kad ko neaptiktų. Net ir tos moterys, kurių krūtinėje jau kartą buvo nustatyti nepiktybiniai augliai, vėliau nenoriai tikrinasi. Šį veiksmą lydi stresas, diskomfortas, nerimas ir nepasitikėjimas.  Tokioms moterims, kurios savityrą atlieka nereguliariai ar visai „užmeta“ apžiūrą,  patariama dažniau lankytis pas gydytoją (kas 3-4 mėn.).

Kiekvieną mėnesį tuo pačiu metu, geriausiai pirmą-antrą dieną pasibaigus mėnesinėms, prausdamosi duše ar gulėdamos, trimis viduriniųjų pirštų pagalvėlėmis turėtumėte pasitikrinti visą krūties plotą ieškodamos kietų darinių, o ypač tokių, kurie kaskart didesni. Mylėkite save ir pasirūpinkite savo sveikata.
 
Šaltinis: medafarm.ru