Nuo kitų mokslo metų mokyklose bus griežčiau normuojami mokymo krūviai. 2005-2007 metų bendruosiuose ugdymo planuose nustatyta, kad per dieną bus galima skirti ne daugiau kaip vieną kontrolinį darbą. Apie jį moksleiviai turės būti informuoti ne vėliau kaip prieš savaitę.

Per dieną mokiniams bus ne daugiau kaip septynios pamokos. Maksimalus jų skaičius per savaitę neviršys 32 valandų.

Vertinant moksleivių pasiekimus mokytojams bus rekomenduota pažymiu vertinti tik kontrolines užduotis, savarankiškus, projektinius, kūrybinius, laboratorinius ir kitus darbus, kai mokiniai parodo išsilavinimo standartuose numatomas žinias, supratimą ir gebėjimus.

2005-2007 metų bendruosiuose ugdymo planuose siūloma dar labiau atkreipti dėmesį į praktinę veiklą linkusius moksleivius. Jiems bus būtina pasiūlyti technologijų, kūno kultūros, menų modulius.

"Bendruosiuose ugdymo planuose mokykloms suteikiama daugiau galimybių individualizuoti mokymą pagal moksleivių gebėjimus, interesus ir polinkius", - pabrėžė švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas.

Nuo 2005 metų rugsėjo 1-osios penktokai mokysis naujo dalyko - informacinių technologijų. Valstybinės kalbos nemokantiems ir norintiems tęsti mokslą Lietuvoje vaikams numatytos "išlyginamosios klasės". Civilinė, priešgaisrinė sauga ir saugus eismas bus sujungti į vieną dalyką - žmogaus saugą.

Tėvų ir Lietuvos mokinių parlamento prašymu mokyklose nesiskirs atostogų laikas. Rudens atostogos visiems moksleiviams prasidės spalio 31 dieną. Į mokyklą vaikai turės grįžti lapkričio 7-ąją. Kalėdų atostogos bus skelbiamos nuo gruodžio 24 iki sausio 6 dienos imtinai. Velykų atostogos - nuo balandžio 10 iki balandžio 17 dienos imtinai.

Kas dveji metai rengiami bendrieji ugdymo planai reglamentuoja priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ir specialiojo ugdymo programų įgyvendinimą mokyklose.

ELTA