2005 m., rugsėjo 10 d (šeštadienį) 10 val. Lietuvos žmogaus teisių lyga kartu su projekto Mokslo festivalis ,,Erdvėlaivis Žemė 2005" organizatoriumi Lietuvos mokslų akademija, partneriais: Švietimo ir mokslo ministerija, MA Mokslininkų rūmais ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, kviečia 300 globos namų auklėtinių iš visų Lietuvos apskričių į mokslo žinių šventę Mokslo Festivalyje ,,Erdvėlaivis Žemė 2005".

Nuo 10 - 11 val. Jolanta Paulauskienė kartu su Lietuvos žmogaus teisių lygos ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atstovais Vaikų globos namų auklėtinius pakvies apsilankyti Seime.

Nuo 11-19 val. Savivaldybės aikštėje svečiai turės galimybę stebėti įvairiausius mokslo stebuklus - dirbtinį žaibą, skraidykles be variklių ir pan., stebės robotų lenktynes ir mąstančius siurblius, dalyvaus įvairiausiuose eksperimentuos, trokštantiems pajusti fizikos grožį, jaunieji Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentų mokslinės draugijos nariai parodys kodėl jie myli fiziką. Vaikai galės išbandyti sporto treniruoklius ,,HOMOTECH".

13 val. su vaikais susitiks, bendraus ir sveikins, atvykus į sostinę, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Zenonas Rokus Rudzikas, dr. Rolandas Maskoliūnas, Jolanta Paulauskienė, Lietuvos Žmogaus teisių lygos prezidentė Marija Nijolė Stačiokienė, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiutė.

Festivalis skiriamas plačiai visuomenei, tačiau pirmiausiai - moksleiviams. Mums ypač svarbu, kad jame turėtų galimybę dalyvauti ir vaikų globos namų auklėtiniai, kurie ne tik pasisemtų įdomių žinių, bet ir gautų neįkainojamų įspūdžių.

Vilniaus miesto savivaldybė užtikrins renginio metu vaikų apsaugą bei medikų pagalbą

2004 metų rugsėjo 4 - 17 dienomis, sekant daugelio Europos šalių pavyzdžiu, pirmą kartą Lietuvoje buvo suorganizuotas mokslo festivalis "Erdvėlaivis Žemė". Jo metu Lietuvos ir užsienio mokslininkai, Europos Kosmoso agentūros atstovai supažindino vyresniųjų klasių moksleivius ir plačiąją visuomenę su Saulės sistemos tyrinėjimų istorija bei ateitimi, astronomijos, aeronautikos, astrobiologijos mokslų naujienomis, naujausiomis kosmoso tyrimo technologijomis. Festivalio lankytojai dalyvavo konkursuose, konstravo robotų modelius ir laimėjo unikalius prizus.

Šiais metais rengiamas dvimiesčio mokslo festivalis Vilniuje (rugsėjo 9 - 15 d.d.) ir Kaune (rugsėjo 16 - 22 d.d.). Rugsėjo 23 dieną planuojami specialus Europos tyrėjo nakties (European Researchers Night) renginys Vilniuje - "Astronominis piknikas", prie VU Observatorijos (Čiurlionio g. 29) ir Molėtų astronomijos observatorijoje. Abiejuose miestuose, turinčiuose gilias aukštojo mokslo tradicijas, daug įvairių aukštųjų mokyklų ir institutų, yra pakankamai kvalifikuotų specialistų, galinčių paruošti įdomias paskaitas ar praktinius darbus aktualiomis visuomenei temomis, žadinančiomis moksleivių bei visuomenės smalsumą.

Šaltinis:Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga