Amerikos mokslininkai paskelbė nustatę, kodėl vyrų sėklidės yra būtent tokios dydžio, kokias jie turi šiandien: sėklidžių evoliuciją lėmė moteriškos lyties žmonijos protėvių neištikimybė.

Spermos evoliucijos tyrimas parodė, jog moterys nėra užkietėjusios monogamijos šalininkės. Jos, kaip ir dauguma kitų primatų patelių, mielai pasiduos pagundai, jei tik pasitaikys tinkama proga.

Briuso Lano (Bruce Lahn) vadovaujama Čikagos universiteto mokslininkų grupė nustatė, kad vyrai yra linkę dažniau nuklysti į šoną nei moterys, tačiau teiginys, jog jos svajoja tik apie stabilius monogamiškus santykius ne visiškai atitinka tiesą.

Šio pirmadienio "Nature Genetics" numeryje paskelbtos studijos metu buvo tiriama 12 rūšių primatų, įskaitant žmones, vyriškos lyties atstovų sperma. Spermos tyrimai padeda nustatyti tolimoje praeityje vyravusią rūšies seksualinę praktiką, nes jos sudėtis priklauso nuo poravimosi įpročių.

Tų rūšių, kuriose kova už padėtį bandos viduje nebūtinai reiškia partnerės apvaisinimą, patinų sperma patelės kūne turi įveikti priešininko sėklą, taip pat bandančią apvaisinti kiaušinėlį. Štai šimpanzių, tarp kurių ištikimybė nėra paplitęs reiškinys, patinų sėklidės yra labai išsivysčiusios.

Tačiau gorilų, kurių patelės poruojasi tik su dominuojančiu patinu, patinams tokios problemos nekyla. Jie gali būti tikri, kad kol jų nenugalės stipresnis priešininkas, pateles apvaisins tik jo sperma. Taigi gorilų patinų sėklidės yra palyginti nedidelės.

Vyrų sėklidės nėra nei tokios didelės kaip šimpanzių, nei tokios mažytės kaip gorilų. Tai leidžia teigti, jog praeityje moterys lytinių santykių neturėjo taip dažnai kaip šimpanzės, tačiau ir nebuvo tokios ištikimos kaip gorilos. Manytina, kad praeityje moterys pernelyg dažnai versdavo vyrus abejoti, ar būtent jie yra tikrieji tėvai.

"Tų rūšių, kurių patelės turi daugiau lytinių santykių su skirtingais partneriais, patinų sperma privalo nugalėti priešininko sėklą, taigi būti stipresnė", - pažymi B. Lanas.

ELTA