Š.m. spalio mėnesį startavo Moksleivių sveikos gyvensenos ugdymo programa ,,Sėkmės priežastis - puiki sveikata", kurios tikslas - formuoti sveikos gyvensenos pagrindus paauglių tarpe.

Šios programos iniciatoriai ir rėmėjai - Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos moksleivių parlamentas, Lietuvos moksleivių sąjunga bei Narkotikų kontrolės departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.
Rengiant šią programą, aktyviai dalyvavo ne tik Moksleivių parlamento, Moksleivių sąjungos, bet ir jaunimo klubo ,,Debatai", Klaipėdos jaunimo centro ,,Bendraamžiai" atstovai.
Programos ,,Sėkmės priežastis - puiki sveikata" įgyvendinimo priemonės - lauko reklama (visoje Lietuvoje šiuo metu demonstruojama 600 plakatų) bei plakatai, kurie bus demonstruojami mokyklose, mokyklų sveikatos kabinetuose ir regioniniuose visuomenės sveikatos centruose (iš viso 7 000), TV klipų transliacijos (4 vaizdo klipai) bei spaudos maketai populiariame paauglių žurnale ,,Panelė".
Diskusijų su moksleiviais metu pasirinkti įvairūs kūrybiniai programos įgyvendinimo sprendimai : rūkymo prevencijai užtikrinti sugriaunamas ,,dabartinio nekenksmingumo" įvaizdis ir rūkymas pateikiamas kaip labai neestetiškas (ši idėja įgyvendinta plakatuose).

Alkoholio ir narkotikų vartojimo paplitimui sumažinti pasirinktas kitas kūrybinis sprendimas - akivaizdžiai parodoma iškreipta realybė, kurioje atsitinka nepataisomi dalykai su tragiškomis pasekmėmis (šiam tikslui įgyvendinti sukurti du TV vaizdo klipai, jie transliuojami per nacionalinę televiziją). Dėl vaizdo klipų transliacijų Sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas kreipėsi ir į komercines televizijas.

Moksleivių nuomone, žymiausi Lietuvos muzikos atlikėjai, TV žvaigždės, garsiausi sportininkai turi autoritetą paauglių akyse ir jų neigiama nuomonė apie žalingus įpročius yra labai efektyvi užkertant kelią rūkymo, alkoholio ir narkotikų vartojimui. Paauglių autoritetai pakviesti filmuotis dviejuose vaizdo klipuose, kuriuos planuojama sukurti iki lapkričio vidurio.

Neseniai startavo ir kita moksleivių sveikos gyvensenos propagavimo kampanija, kurios iniciatoriai - Lietuvos AIDS centras ir žurnalas ,,Panelė".

Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva šie metai paskelbti Vaikų sveikatos metais. „Šiandienos vaikai - rytdienos suaugusieji. Jie yra verti saugesnio ir sveikesnio pasaulio. Valstybė, kurioje viena didžiausių gyvenimo vertybių yra sveiki ir laimingi vaikai, turi ateitį", - teigė Sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

Šaltinis: www.sam.lt