Mažakraujystė – gana dažnas susirgimas vaikystėje. Jei tėveliai pastebi, kad jų vaikas išbalęs kaip popierius, apatiškas, mieguistas – laikas kreiptis į gydytoją. Dažniausiai šie simptomai rodo, kad vaiko kraujyje trūksta geležies, dėl to ima vystytis mažakraujystė. Nors, gali būti ir kitų priežasčių bei sutrikimų.

Susirgus mažakraujyste, gydytojai rekomenduoja atsisakyti visų indų teflono paviršiumi. Gaminant maistą ant ketinės keptuvės maiste padidėja geležies kiekis, ypač jei gaminate rūgščius patiekalus (pvz. su pomidorų padažais).

Duokite vaikams džiovintų vaisių. Vaisiams džiūvant, iš jų pasišalina vanduo, tačiau maistingos medžiagos lieka, geležis taip pat juose koncentruojasi. Vaikai ypač mėgsta džiovintus abrikosus, datules, razinas, o visuose juose yra daug geležies.

Duokite vaikams mažiau arbatos. Arbatoje esanti rūgštis trukdo pasisavinti geležį. Nors viena kita arbatos stiklinė labai nekenkia, tačiau nepamirškite, jog ji ne tik trukdo pasisavinti geležį, bet ir turi nemažai kofeino.

Išmokykite savo vaikus vertinti maisto produktus pagal tai, kiek juose yra geležies: „geri produktai“, „geresni“ ir „patys geriausi“. Pagirkite juos kaskart, kai pasirinks valgyti produktus, turtingus geležimi.

Šaltinis: medafarm.ru