Atrastas daugiau ar mažiau efektyvus būdas nuraminti pacientus, paniškai bijančius švirkštų bei lašinių infuzijų dėl klaikiųjų adatų. Mokslininkai iš „UNM Health Sciences Center” (Nju Meksikas, JAV) sumanė papuošti adatas šypsenėlėmis, gėlytėmis bei drugeliais :)

Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji, išsigandę įprastos adatos vaizdo, kelia isterijas ir vengia med. procedūrų. Todėl tyrėjai nusprendė pamėginti nutraukti ryšį tarp vizualinio grėsmės pripažinimo bei emocinės reakcijos į tai.

Klinikiniuose bandymuose dalyvavo 60 pacientų. Atlikus eksperimentą, paaiškėjo, kad matydami įprastas adatas, net 80 proc. pacientų jaučia pasibjaurėjimą, 63 proc. – baimę, 62 proc. – nerimą. Pamatę „linksmąsias“, šypsenėlėmis ir kt. išpuoštas adatas, 68 proc. jautė pasibjaurėjimą, 53 proc. – nerimą ir tiek pat – baimę. Išpieštos adatėlės sugebėjo sumažinti nemalonius pojūčius. 

Pasak tyrėjų, gėlės, drugeliai bei šypsenėlės ant adatų sugeba sujaudinti neurofiziologines smegenų sritis, kurios paprastai nėra susiję su baime, nerimu ir pasišlykštėjimu.


Šaltinis: membrana.ru