Pirmieji šalies suaugusieji ketvirtadienį pasirašė manifestą, kurio autoriai Lietuvos vaikai prašo niekada nenaudoti prieš juos smurto ir pagelbėti jiems.

"Nemuškite mūsų ir neliekite pykčio ant mūsų - mes nekalti dėl jūsų problemų, nesame blogi, net jei elgiamės ne taip, kaip jūs norite. Padėkite mums ir patarkite, kur kreiptis pagalbos, bet nepasakokite visiems pašaliniams apie mūsų bėdas. Visada su mumis kalbėkite ir išklausykite. Neleiskite mūsų skriausti - skriaudžia ne tik tas, kuris pakelia ranką, bet ir tas, kuris nuo pakeltos rankos mūsų neapsaugo", - rašoma vaikų sukurtame manifeste.

Manifesto pasirašymu pradėtas vienas iš akcijos "Gegužė - mėnuo be smurto prieš vaikus" renginių - sostinėje vykstanti tarptautinė konferencija "Pagalba vaikui, nukentėjusiam nuo prievartos", pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Konferencijoje siekiama išsiaiškinti, kaip dabartinė Lietuvos socialinė, teisinė ir institucijų sistema padeda vaikui, nukentėjusiam nuo prievartos, ir kaip šią sistemą dar būtų galima patobulinti, remiantis kitų šalių patirtimi.

Lietuvos specialistai konferencijoje pristatys nukentėjusių vaikų nuo smurto psichosocialinės reabilitacijos teisinius aspektus, tarpinstitucinės pagalbos žalą, nagrinės nuteistų nepilnamečių, patyrusių smurtą, reintegraciją.

Konferencijoje dalyvauja socialiniai darbuotojai, socialiniai pedagogai, Vaiko teisių apsaugos tarnybų darbuotojai, su vaikais dirbančių nevyriausybinių organizacijų atstovai ir kiti.

Remiantis Vaiko teisių apsaugos tarnybų duomenimis, pernai 64 proc. padaugėjo smurto prieš vaikus - užfiksuoti 2369 tokie atvejai (2003 metais - 1444 atvejai). Pusė tėvų ir globėjų šalyje prisipažįsta savo vaikus baudžiantys fizinėmis bausmėmis.

Paremdami vaikų sukurto manifesto idėją ir pasižadėdami apsaugoti vaikus nuo smurto, šį dokumentą ketvirtadienį pirmiausia pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, nevyriausybinės organizacijos "Vaiko namas", Baltijos jūros regiono valstybių tarybos Vaikų skyriaus vadovai.

Vaikų manifestas, lydimas laimingos vaikystės simbolio aitvaro, metus keliaus per įvairius Lietuvos miestus, o dokumento kelionė finišuos kitų metų akcijos "Gegužė - mėnuo be smurto prieš vaikus" atidaryme.

Akciją "Gegužė - mėnuo be smurto prieš vaikus" antrus metus inicijuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Lietuvos vaikų teisių gynimo organizacija "Gelbėkit vaikus".

ELTA