Lietuvos gyventojai neigiamai vertina savo valstybės, kaip verslo šalies, reputaciją. Nedidelis ir politinių partijų bei sveikatos apsaugos institucijų indeksas, rodo tarptautinės kompanijos TNS tyrimas.

Tyrimo duomenimis, tik 3 proc. lietuvių mano, kad Lietuvos, kaip tinkamos verslo plėtrai šalies, reputacija yra nepriekaištinga. Lietuvos, kaip verslo šalies, reputacijos indeksas (10) yra net 24 punktais žemesnis nei pasaulinis vidurkis (34).

Pagal šį vertinimą Lietuva užima 33 vietą tarp 40 tyrime dalyvavusių šalių. Kaimyninių šalių gyventojai save vertina kiek geriau - Latvija užima 29, o Estija - 26 vietą, teigiama "TNS Gallup" pranešime spaudai.

Kaip patraukliausias verslo plėtrai savo šalis įvertino amerikiečiai, australai bei airiai, o Lenkija, Portugalija bei Italija atsidūrė blogiausiai įvertintų šalių sąraše.

Lietuvos politinių partijų reputacija taip pat nėra itin gera - pagal politinių partijų reputacijos indeksą Lietuva užima 31 vietą. Latvija užima 30, o Estija - 14 vietą.

"Gana žemas yra Lietuvos sveikatos apsaugos institucijų reputacijos indeksas. Nepasitenkinimas valstybės kontroliuojama sveikatos apsaugos sistema bei nuolat kylantys skandalai lemia tokį neigiamą sveikatos apsaugos institucijų vertinimą", - teigė "TNS Gallup" rinkodaros direktorius Edmundas Bražėnas.

Pagal sveikatos apsaugos institucijų indeksą Lietuva užima 32 vietą tarp 40 pasaulio valstybių. Pagal šį rodiklį Estija užima 30, o Latvija - 34 vietą.

Tyrimas "TRI*M", leidžiantis išmatuoti šalies, srities arba įmonės reputaciją, Lietuvoje pristatytas pirmą kartą.

Tyrimą atlikusi TNS 2004 metų pabaigoje apklausė daugiau kaip 36 tūkst. respondentų 40-yje pasaulio šalių. Gauti duomenys leido nustatyti, kaip gyventojai vertina savo šalių patrauklumą verslo plėtrai, kokia, jų nuomone, yra sveikatos apsaugos sistemos, politinių partijų, bankų, telekomunikacijų bendrovių, pašto ir mažmeninės prekybos centrų reputacija.

ELTA