Spalio 31 d. Lietuvą sukrėtė Širvintų rajono 17 metų merginą ištikusi nelaimė – atliekant jai kriminalinį abortą buvo pažeisti vidaus organai. Gydytojams pavyko išgelbėti merginos gyvybę, tačiau mergina gali likti neįgali visą gyvenimą.

Seimo Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinės grupės pirmininkė, Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė ir Šeimos planavimo asociacija reiškia susirūpinimą, jog Lietuvoje skiriamas nepakankamas dėmesys jaunimo reprodukcinei ir lytinei sveikatai bei paslaugoms, jog iki šiol Seimas nedrįsta priimti reprodukcinės sveikatos įstatymo, kuris užtikrintų jaunimo teises į palankias reprodukcinės ir lytinės sveikatos paslaugas.

Tai, kad mergina slapčia ryžosi nutraukti nėštumą, rodo lyčių švietimo stoką bei sveikatos apsaugos politikos trūkumus. Iki šiol merginos iki 16 metų privalo eiti pasitikrinti pas ginekologą lydimos tėvų, jos nežino kurias kontraceptines priemones naudoti, kontraceptinės priemonės yra joms per brangios ir parduodamos tik su gydytojo receptu. Merginos, praktikuodamos nesaugius lytinius santykius, rizikuoja pastoti ir užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis, ŽIV ir AIDS. Neplanuotai pastojusios daro abortą, kad nutrauktų nėštumą.

Atsižvelgiant į Lietuvoje vis didėjančią socialinę atskirtį moterims ir merginoms iš mažas pajamas gaunančių šeimų nėštumo nutraukimas turėtų būti atliekamas nemokamai. Kontraceptinės priemonės jaunimui turėtų būti skiriamos nemokamai. Lyčių švietimo ir pasirengimo šeimai programa turėtų atitikti šiuolaikinio jaunimo poreikius. Ši programa padėtų merginoms sužinoti svarbiausius dalykus apie lytinį gyvenimą, apie tai, kaip išvengti neplanuoto nėštumo ir aborto. Lyčių švietimas reikalingas ir tam, kad jaunimas išmoktų bendrauti, gerbtų kitą lytį, atsisakytų lyčių stereotipų, kad galėtų pasirinkti dora ir morale grįstą gyvenimo kelią.

Lietuvos Vyriausybė tarptautinėse JT Kairo ir Pekino konferencijose prisiėmė įsipareigojimus ginti gyventojų teisę į sveikatos apsaugą, gerinti gyventojų reprodukcinę sveikatą, imtis priemonių, kad būtų skleidžiama informacija apie kontraceptines priemones, kad jaunimui ir mažas pajamas gaunančioms moterims kontraceptinės priemonės būtų prieinamos.

Seimo Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinės grupės pirmininkė, Seimo narė M. A. Pavilionienė ir Šeimos planavimo asociacija ragina Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę formuoti tokią reprodukcinės ir lytinės sveikatos bei teisių politiką, kuri iš esmės užtikrintų jaunimo lyčių švietimą bei kokybiškas reprodukcinės ir lytinės sveikatos paslaugas.


Šaltinis: Seimo narė, Seimo Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinės
grupės pirmininkė Marija Aušrinė Pavilionienė,
Šeimos planavimo asociacijos vadovė Esmeralda Kuliešytė