Lietuva jungiasi prie Europos Sąjungos (ES) šalyse nuo 1999 metų vykdomos "Saugesnio interneto" programos ir skirs daugiau dėmesio vaikų saugumui bei kovai su nelegalia interneto informacija.

"Internetu Lietuvoje naudojasi vis jaunesni žmonės, todėl svarbu, kad visi, o ypač vaikai ir paaugliai, mokėtų atpažinti galimas interneto grėsmes ir laiku nuo jų apsisaugotų. Džiaugiuosi, kad Lietuva tapo pirmąja Baltijos šalimi, kurioje pradėta įgyvendinti "Saugesnio interneto" programa", - sakė Švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas.

Nuo šiol apie visą internete pastebėtą nelegalią informaciją galima pranešti užpildžius specialią anketą interneto puslapyje www.draugiskasinternetas.lt arba specialiu bendrovės "Bitė Lietuva" įkurtos "Karštosios linijos" telefonu 8-656 22222, teigiama pranešime spaudai.

"Mokyklose tokios problemos nėra, ten internetu vaikai naudojasi ribotai. Tačiau didžiausią žalą nepilnametis gali patirti naršydamas internete savo namuose. Tėvai dažnai net neįsivaizduoja kokios gali būti pasekmės, todėl ne visada domisi ką vaikas daro prie kompiuterio, arba nepakankamai skiria dėmesio", - sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Ji pažymėjo, kad būtina šviesti ne tik vaikus, bet ir jų tėvus.

Tyrimų bendrovės "TNS Gallup" liepos mėnesį atliktos apklausos duomenimis, internetu naudojasi 63 proc. Lietuvos vaikų ir paauglių, 43 proc. iš jų - 11-14 metų amžiaus. Tyrimo duomenimis, interneto naudotojai vis jaunėja - net trečdalis vaikų internete pradeda naršyti vos 7-10 metų, o 5 proc. - būdami ikimokyklinio amžiaus.

Nepaisant to, kad internetu naudojasi vis mažesni vaikai, tik kas antras iš apklaustųjų tėvų suvokia, kad internetas gali kelti vaikams grėsmę, o vos 8 proc. tėvų žinotų, kur kreiptis susidūrus su žalingu ar nelegaliu interneto turiniu.

"Saugesnio interneto" programą Lietuvoje įgyvendina mobiliojo ryšio bendrovė "Bitė Lietuva" kartu su Švietimo ir mokslo ministerija bei Socialinių ir psichologinių paslaugų centru. Programa įgyvendinama laimėjus Europos Komisijos skelbtą konkursą.

Bendra "Saugesnio interneto" programos vertė viršija 500 tūkst. eurų (1,7 mln. litų), iš jų - "Karštosios linijos" projekto vertė sudaro 200 tūkst. eurų (691 tūkst. litų), o visuomenės švietimo projekto - 312 tūkst. eurų (beveik 1,1 mln. litų).

Europos Komisija "Bitės" vykdomai projekto daliai skyrė 160 tūkst. eurų (552 tūkst. litų), pati bendrovė papildomai į šį projektą investuoja dar 160 tūkst. eurų. Švietimo ir mokslo ministerijai ES finansuoja 100 proc. projekto išlaidų.

Visi "Karštojoje linijoje" užfiksuoti pranešimai bus patikrinami ir perduodami atitinkamoms institucijoms - Policijos departamentui, Žurnalistų etikos inspektoriui arba kitų šalių "Karštosioms linijoms", kurios imsis reikiamų veiksmų.

Lietuvos įstatymai nustato, kad nelegali yra pornografinė, pedofilinė, rasinę ir tautinę nesantaiką kurstanti informacija, ribojama - su smurtu, erotiniu turiniu susijusi, baimę kelianti ir kita įstatymais nustatyta informacija.

ELTA