Lietuvoje pradėtas taikyti naujas socialinių apklausų metodas – apklausos piešiniais. Šių metų spalio 2-ąją dieną buvo susumuoti pirmosios tokio tipo apklausos, pavadinimu "Kaip aš dažniausiai susižeidžiu", rezultatai, kurioje dalyvavo 3-12 metų vaikai iš visos Lietuvos. Apklausos metu, užuot raštu ar žodžiu atsakinėję į anketos klausimus, vaikai tiesiog turėjo nupiešti ant popieriaus lapo, kokiu būdu jie dažniausiai susižeidžia.

"Šios, kaip ir kitų mūsų vykdomų akcijų tikslas – atkreipti Lietuvos visuomenės dėmesį į tinkamą žaizdų gydymą. Novatorišką metodą nutarėme pasirinkti, nes norėjome apklausti savotišką auditoriją, t.y. vaikus, kurie dažniausiai savo nuomonę ar patirtį gali tiksliau išreikšti vaizdais nei žodžiais", – teigė "Gedeon Richter" atstovė Loreta Muralienė.

Susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad dažniausiai Lietuvos vaikai teigia susižeidžiantys nugriūdami – taip savo piešiniais pavaizdavo net 43 proc. apklaustųjų. 19 proc. apklaustų vaikų nupiešė, kad dažniausiai susižeidžia nusideginę, po 14 proc. – įsipjovę ir nukritę iš medžio, o po 5 proc. – įsidurdami ar meistraudami.

"Panašūs projektai tik įrodo, kad mūsų visuomenėje žaizdų gydimui vis dar neskiriamas pakankamas dėmesys. Lietuvos žmonės dažniausiai žaizdoms gydyti renkasi viduramžių metodus, kurie ne tik nepadeda, bet ir gali sukelti kraujo užkrėtimą bei būti pavojingi gyvybei", – sakė L. Muralienė.

Ankstesnės šių metų birželio-liepos mėnesiais kompanijos "Gedeon Richter" vykdytos apklausos "Kaip lietuviai gydosi žaizdas?" metu paaiškėjo, kad dauguma lietuvių iki šiol žaizdas gydo atgyvenusiais, medikų nerekomenduojamais metodais.

Šaltinis: BNS pranešimai spaudai