Trečiąjį gegužės sekmadienį jau 23 kartą visas pasaulis minės tarptautinę Mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną. Didžiausio AIDS temai skirto renginio šūkis šiais metais – "Nušvieskime kelią į ateitį". Lietuva šią dieną mini nuo 1994 – ųjų metų.

Jungtinių Tautų (JT) AIDS agentūros duomenimis, 2005 metų gale pasaulyje su ŽIV/AIDS gyveno 40,3 mln. žmonių. Nuo AIDS pasaulyje jau mirė 3,1 mln. suaugusių ir vaikų, iš kurių Europos regione 163,8 tūkstančiai. Daugiausiai iš jų mirė injekcinius narkotikus vartojusių bei homoseksualius ir biseksualius santykius turėję asmenys.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, nuo ŽIV infekcijos registravimo pradžios (1988m.) nuo AIDS Lietuvoje jau mirė 41 asmuo:40 vyrų ir viena moteris.

Pagal galimą užsikrėtimo būdą dauguma mirusiųjų (19) ŽIV buvo užsikrėtę per homoseksualius ar heteroseksualius (12) santykius, gyvenę Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno apskrityse. Tai epidemiologiškai dėsninga, nes pirmoji ŽIV plitimo banga Lietuvoje kilo tarp homoseksualius ar biseksualius lytinius santykius turėjusių vyrų.

"Pradėjus ligonių kasoms kompensuoti modernų ŽIV ligos gydymą Lietuvoje, pavyko stabilizuoti ŽIV užsikrėtusiųjų sveikatos būklę, gyvenimo kokybę bei pristabdyti mirtis nuo AIDS", - teigia Lietuvos AIDS centro direktorius, doc. Saulius Čaplinskas. Pasak docento, ŽIV ligos gydymo sėkmė labai priklauso nuo paties paciento, nes svarbiausia, kad pastarasis laikytųsi gydymo režimo ir nepamirštų išgerti kasdien reikiamą dozę vaistų.

Geri ŽIV ligos gydymo rezultatai pastaruoju metu pasaulyje yra neatsiejama ŽIV prevencijos dalis, kuri leido daugelyje šalių pristabdyti ŽIV plitimo tempus.

Pažymint šią dieną, Lietuvos AIDS centras primena, kad ŽIV plinta per nesaugius, dažniausiai su atsitiktiniu partneriu lytinius santykius; plinta vartojant injekcinius narkotikus, ŽIV užsikrėtusi motina gali užkrėsti savo kūdikį nėštumo, gimdymo ar maitinimo krūtimi metu.

AIDS centras kviečia gyventojus nemokamai pasitikrinti dėl ŽIV Lietuvos AIDS centro laboratorijoje.

Maloniai kviečiame į renginius, skirtus Mirusiųjų nuo AIDS atminimo dienai paminėti:

Gegužės 19 d., 10.30 val., prie Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Didžioji g.32.

"Vilties – gyvybės medžio" sodinimo akcija.

Gegužės 19 d., 13 val., viešbutis "Radisson SAS Astorija", Didžioji g. 35/2.

Tarptautinis seminaras "Antivirusinės terapijos aktualijos". 13.15 val pranešimą "Dabartinė ŽIV situacija Lietuvoje. Pavojai ir prevencija" skaito LAC direktorius dr. Saulius Čaplinskas.

Gegužės 21 d., 15 val., Vingio parkas. Akcija "Nušvieskime kelią į ateitį".

Gegužės 22 – 26 d., Lietuvos AIDS centras, Vytenio 59/37.

Akcija "Nemokamai pasitikrink dėl ŽIV". Kviečiami visi norintys nemokamai ir anonimiškai pasitikrinti dėl ŽIV.

Šaltinis: Lietuvos AIDS centras