Vilniaus universiteto Eksperimentinės ir klinikinės medicinos institutas iš Europos Sąjungos (ES) regioninės plėtros fondo gavo 40 tūkstančių litų Nacionalinio kamieninių ląstelių centro kūrimo investiciniam projektui rengti.

Pasak mokslininkų, šiuo metu Lietuvoje nėra sąlygų plėtotis kamieninių ląstelių moksliniams tyrimams ir jų pagrindu kurti mokslinėje ir medicininėje praktikoje taikomas modernias technologijas.

Kaip Eltai sakė instituto darbuotoja Eiva Bernotienė, kamieninių ląstelių transplantacija yra nauja, sparčiai besivystanti biomedicininių mokslų sritis. "Pasaulyje organų bei audinių transplantaciją galintis pakeisti gydymo metodas plačiau taikomas hematologinių ligonių gydymui ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis", - sakė mokslininkė.

Apie 5 milijonus litų kainuosiančio instituto kūrimu suinteresuoti Imunologijos, Biochemijos institutai ir Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinika. Pinigų jo steigimui projekto iniciatoriai ir partneriai tikisi gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Pasak E. Bernotienės Nacionalinis kamieninių ląstelių centras nesusijęs su Rusijos Federacijos klinikoms, kurios neturėdamos leidimų taiko gydymą embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis ir aktyviai reklamuojasi Lietuvoje.

Sveikatos apsaugos, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų bei Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos teigimu, kaimyninės šalies klinikų siūlomas gydymas embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis neįteisintas. Jo poveikį dar reikia moksliškai įrodyti.

ELTA