Lietuvoje pavojingo paukščių gripo atvejų neužfiksuota, tačiau rimtas pavojus išlieka.

Penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Vilija Vertelienė pastebėjo, kad ši mirtinai pavojinga liga jau yra netoli nuo Lietuvos - tik už tūkstančio kilometrų, Rusijoje, Tulos srityje. Ten naminiai vandens paukščiai apsikrėtė nuo laukinių sparnuočių.

Seimo narė pabrėžė, kad paukščių gripo protrūkio metu būtina itin atsakingai rengtis į užsienio keliones, vaikų nevesti į zoologijos sodus, neleisti jiems globoti sužeistų paukštelių.

Lietuvos atitinkamos institucijos turėtų aktyviau bendrauti ir su medžiotojais, kurie medžioja vandens paukščius. V. Vertelienė sakė, kad antivirusinių vaistų mūsų šalyje yra, tačiau nepakankamas kiekis. Todėl kreiptasi į Vyriausybę, kad būtų skirta papildomai apie 2 mln. litų jų atsargoms papildyti.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus profesoriaus Kazimiero Lukausko, Lietuvoje paukščių gripas pirmiausia pavojingas patiems sparnuočiams.

VMVT ypač sugriežtino valstybės sienų kontrolę siekiant užkirsti kelią nelegaliam gyvų paukščių ir paukštienos produktų įvežimui. Žmonėms, keliaujantiems iš ne Europos Sąjungos šalių, draudžiama įsivežti bet kokio gyvūninės kilmės maisto.

Neleidžiama organizuoti paukščių parodų, mugių, pasirodymų, kuriuose gali būti demonstruojami paukščiai. Prekiauti egzotiniais ir naminiais paukščiais galima tik specializuotose gyvūnais prekiaujančiose parduotuvėse. Turguose gyvais paukščiais prekiauti kategoriškai draudžiama.

Tuo tarpu šalies paukštynuose auginami paukščiai yra sveiki, patikino K. Lukauskas, jie negali kontaktuoti su laukiniais paukščiais. Todėl lietuvišką paukštieną gyventojai gali pirkti be baimės.

VMVT kaupia būtinos įrangos ir dezinfekcinių medžiagų atsargas, taip pat siekia užtikrinti apsaugos priemones žmonėms, kurie, pasireiškus paukščių gripui, turėtų tiesioginį kontaktą su sergančiais ir naikinamais paukščiais.

Europos Komisijos Maisto grandinės ir gyvūnų sveikatos Nuolatinio komiteto išplatintame pareiškime teigiama, kad Rumunijoje, Turkijoje, Rusijoje nustatytas paukščių gripas apsiriboja laukiniais ir naminiais paukščiais ir nėra pavojingas visuomenei. Šiose šalyse sugriežtinta veterinarinė priežiūra siekiant kuo skubiau identifikuoti, imtis priemonių ir pranešti apie galimus paukščių gripo protrūkius.

Pasak VMVT vadovo K. Lukausko, situacija yra kontroliuojama, visos tarnybos žino, kaip elgtis, jei paukščių gripas pasiektų Lietuvą.

ELTA