Penktadienį Vilniaus oro uoste nusileido aviakompanijos "Finnair" lėktuvas, iš Helsinkio atskraidinęs Kalėdų senelį Joulupukkį.

Svečio iš Laplandijos ypač nekantriai laukusiems vaikams, Lietuvoje reziduojančiam Suomijos ambasadoriui ir vietiniam seneliui Kalėdai buvo suteikta išskirtinė galimybė Joulupukkį pasitikti prie pat lėktuvo. Išlipantys keleiviai buvo ypač gerai nusiteikę - dauguma pirmą kartą skrido drauge su tikru Kalėdų seneliu.

Paskutinį reiso Helsinkis-Vilnius keleivį, nešiną dviem sunkiais maišais, būrys vaikų sutiko džiaugsmo šūksniais, mojuodami Suomijos, Lietuvos ir Kalėdų sostinės Vilniaus vėliavėlėmis.

Lietuviškai taręs "laba diena", Joulupukkis spaudė ranką visus metus nematytam Kalėdai, Suomijos ambasadoriui ir Vilniaus vicemerui Kęstučiui Masiuliui. Pastarasis iš karto pastebėjo, kad svečias per lengvai apsirengęs, avi visiškai penktadienio šlapdribai netinkančius veltinukus.

Tačiau seneliui nebuvo kada šalti. Iš visų pusių į jį tiesėsi vaikų rankos: kiekvienas norėjo paspausti Joulupukkio dešinę. Senelis mažuosius apibėrė dovanomis ir stebuklingais saldainiais, tradiciškai linkėdamas būti geriems ir greičiau užaugti.

Svečio iš Laplandijos žodžius vaikams vertė Kalėda, nes tik keli iš jų - Lietuvoje gyvenantys suomiai - suprato gimtąją jo kalbą.

Oro uoste Kalėdų senelius pasitikę vaikai dalyvavo šventinėse eitynėse Pilies, Didžiosios ir Šventaragio gatvėmis. Nykštukų kepuraitėmis, kaukėmis pasipuošę pradinukai keliavo pėsčiomis, o seneliai - gražiu, prabangiu automobiliu.

Visą dieną Lietuvos sostinėje praleidęs Kalėdų senelis iš Laplandijos, šiemet pirmą kartą užsuks aplankyti ir Kauno vaikų, o šeštadienį keliaus į Rygą.

Kalėdų senelis iš Laplandijos Lietuvoje lankosi ir kalėdinių švenčių pradžią paskelbia nuo 1987-ųjų.

"Mūsų Kalėdai tiesiog privalu dalyvauti Joulupukkio sutiktuvių šventėje, nes Kalėdų senelių susitikimas - pats tikriausias diplomatinis aktas", - Eltai sakė Vilniaus Etninės kultūros centro vedėja Eglė Ploplienė.

Pasak jos, drauge su Laplandijos seneliu paskelbę švenčių pradžią, vietiniai Kalėdų seneliai lieka dirbti savo krašte: kai niekas nemato, stebi pro langus, rakto skylutes, kaip mažiems ir suaugusiems žmonėms sekasi dirbti gerus metų darbus, ruoštis ir puoštis Kalėdoms.

ELTA