Laimė slypi ne piniguose, svarbiausia, kad žmogus turėtų draugų. Pageidautina – nepasiturinčių. Tai įrodė JAV mokslininkai. Pensilvanijos universiteto profesorius Glenas Fairbo išanalizavęs sociologinių apklausų (atliktų 1972-2002 m.) rezultatus, priėjo išvados, kad laimė – tai suvokimas, kad gyveni neblogai, palyginus su kolegomis ar kaimynais.

Sociologinio tyrimo tikslas: išsiaiškinti, kas žmonėms svarbiausia laimės suvokime – tai, ką galima pirkti už pinigus (absoliutusis efektas), ar savo pajamų lyginimas su kitų žmonių pajamomis (reliatyvusis efektas).  

Pasak mokslininkų, žmogus nuolat siekia lygintis su kitais jo amžiaus grupės žmonėmis. Taip jo laimės pagrindu tampa tai, kiek pinigų jis gauna, lyginant su bendraamžiais. Tyrimo apklausose dalyvavo nuo 20 iki 64 metų amžiaus žmonės.

 Mokslininkai padarė išvadą, kad laimės suvokime yra svarbus tiek absoliutus, tiek reliatyvusis efektas, tačiau pastarasis yra žymiai reikšmingesnis – kuo žmogus turtingesnis, lyginant su bendraamžiais, tuo jis jaučiasi laimingesnis.

Šaltinis: mignews.com