Žinomi kultūros žmonės kreipėsi į Lietuvos Prezidentą Valdą Adamkų, Seimą ir Vyriausybę, išreikšdami susirūpinimą dėl pastaruosius ketverius metus, jų manymu, ryškėjantį kultūros laidų kokybės nuosmukį Lietuvos televizijoje (LTV).
"LTV per ketverius pastaruosius metus, eidama tikrų tikriausiu komercijos keliu, galutinai priėjo aklavietę: tautos stiprybės ir gyvybingumo pagrindas - jos kultūra, taip sunkiai per ilgus šimtmečius puoselėta, - nuosekliai baigiama išguiti iš visuomeninio transliuotojo programų", - pažymima pirmadienį išplatintame kreipimesi.

Pasirašiusieji kreipimąsi - žinomi šalies menininkai, nacionalinės premijos laureatai: poetai, rašytojai, kompozitoriai, architektai, aktoriai, režisieriai, kitų kultūros sričių atstovai. Po dokumentu pasirašė 26 Lietuvos kultūrai nusipelnę asmenys.

Kreipimosi autorių nuomone, kokybiškoms kultūros laidoms LTV skiriamas mažiausiai žiūrimas laikas, teikiant pirmenybę vienadieniams kultūros paribių reiškiniams.

"LTV programose galutinai įsitvirtino banalios, menkavertės ir ciniškos savo turiniu bei visiškai nekūrybingos savo forma naujosios laidos, kurioms simboliškai gali atstovauti šio sezono "Kultūra". Netgi gūdus sovietmetis tokio masto ir tokių "aukštumų" nebuvo pasiekęs. Tuo tarpu 15-tais laisvės metais Lietuvos visuomeninio transliuotojo programose tai tapo įprasta norma, su kuria vis dėlto susitaikyti jokiais būdais negalima", - piktinasi į valdžią kreipęsi menininkai.

Jie paragino šalies vadovus apsispręsti, koks turėtų būti visuomeninis transliuotojas ir nutarti, ar LTV bus privatus, paklūstantis tik komerciniams poreikiams kanalas, ar taps esmines demokratinės visuomenės reikmes tenkinančia Lietuvos televizija.

Reaguodama į kreipimąsi, Prezidento patarėja kultūros klausimais Irena Vaišvilaitė Eltai tvirtino, jog šis, jos žodžiais, "labai emocionalus" dokumentas galėtų pradėti rimtesnę diskusiją apie kultūros žiniasklaidą Lietuvoje, apie jos misiją ir tai, ko iš jos tikisi kultūros "vartotojai" bei kūrėjai.

"Tokioje diskusijoje galėtų būti pradėtas ir pokalbis apie kultūros laidų vietą bei dalį visuomeninio transliuotojo televizijos veikloje, taip pat tų laidų finansavimą, atsižvelgiant į išskirtinį jų nekomerciškumą", - sakė I. Vaišvilaitė.

ELTA