{mosimage}Šiais metais žymimos Pasaulinės sveikatos dienos tikslas - paskatinti šalių vyriausybes ir pasaulio visuomenę labiau saugoti motinų ir vaikų sveikatą, užtikrinti gerovę, stengtis išvengti gimdyvių ir kūdikių mirties atvejų. Žymėdamas Pasaulio sveikatos dieną ir siekdamas kuo plačiau informuoti moteris, kaip išsaugoti savo ir kūdikių sveikatą, Kauno visuomenės sveikatos centras kviečia balandžio 7 d. 11.00 val. P. Mažylio gimdymo namuose vyksiantį renginį, kurio metu Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai pristatys 2003 ir 2005 m. atliktus nėščių moterų bei kūdikių mitybos tyrimus bei surengs diskusiją apie sveiką nėščių moterų mitybą.

Susitikimo metu specialistai teiks patarimus, kaip nėščiosioms sveikai maitintis, tai pasak specialistų yra labai svarbu, nes vaisius maisto medžiagas gauna tik iš mamos kraujo. Nėščiosioms patariama kas dieną suvalgyti 3-4 porcijas mėsos, šiek tiek daugiau įvairių daržovių, 2-4 porcijas vaisių, 4-6 porcijas pieno ir jo produktų. Nepilnavertė mityba, blogi mitybos įpročiai, įvairios infekcijos pasaulyje sudaro pusę visų vaikų mirties atvejų priežasčių.

2003 ir 2005 metų KVSC ir Kauno medicinos universiteto akušerijos - ginekologijos klinikos moterų konsultacijos atliktų tyrimų duomenimis (Kaune apklausta 340 nėščiųjų ), daugelio būsimųjų mamų mityba nesubalansuota, jos valgo neįvairų maistą. Net 78 proc. apklaustųjų per mažai valgo mėsos ir baltyminio maisto (žuvies, kiaušinių, ankštinių produktų, riešutų), 63 proc. ne kasdien vartoja daržoves ir pieną bei jo produktus, beveik pusė ne kiekvieną dieną valgo vaisius.

Nėščiosioms patariama kasdien suvalgyti:
6-11 porcijų grūdinių kultūrų, bulvių, makaronų. Viena porcija, tai riekutė duonos ar pusė stiklinė makaronų, ryžių, dribsnių, kitų košių arba viena vidutinio dydžio bulvė. Šiuose produktuose yra geležies, kalcio, cinko, B grupės vitaminų, daug maistinių skaidulų.
3-5 porcijas kuo įvairesnių daržovių bei 2-4 porcijos vaisių. Viena porcija - 3/4 stiklinės daržovių arba vaisių sulčių; viena stiklinė šviežių lapinių daržovių; gali būti obuolys, apelsinas ar kita daržovė; pusė puodelio susmulkintų vaisių arba uogų; 1/4 kg džiovintų vaisių. Daržovėse ir vaisiuose yra vitamino C, beta karotino, folio rūgšties, kalcio, geležies, maistinių skaidulų.
4-6 porcijas pieno ir jo produktų, geriau liesesnių. Viena porcija - vienas puodelis pieno arba jogurto ar 60 g fermentinio sūrio. Šiuose produktuose gausu kalcio, vitaminų A, B.
3-4 porcijas mėsos bei baltyminio maisto. Vieną porciją sudaro - 60-100 g liesos mėsos; 60-100 gr. vištienos ar žuvies; vienas kiaušinis; 1/2 stiklinės virtų pupelių; 2 šaukštai žemės riešutų. Sveikiausia valgyti liesą mėsą, vengti sūrių rūkytų dešrų, mėsos konservų.
kuo rečiau ir mažiau vartoti riebalų, cukraus ir saldumynų. Juose mažai vertingų medžiagų, yra tikimybė nutukti.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad nėštumo metu padidėjus vitaminų ir mineralų poreikiui, nėščiajai ypatingai svarbi folio rūgštis, padedanti sumažinti apsigimimų riziką. Labai reikalingi - kalcis ir geležis. Trūkstant geležies moteriai vystosi mažakraujystė, stokojant kalcio - vaisius naudoja motinos organizme sukauptas jo atsargas. Jodas būtinas vaisiaus smegenų vystymuisi, dėl jo stygiaus naujagimiui gali vystytis kretinizmas, struma, jis gali gimti mažesnio svorio. Kartais jodo trūkumas sukelia vaisiaus žūtį. Dėl cinko stygiaus sulėtėja vaisiaus augimas gimdoje. Kai kurių nėščiajai reikalingų medžiagų kiekį sunku gauti su maistu, todėl rekomenduojama įsigyti maisto papildų.

Per parą būsimajai mamai rekomenduojama išgerti 6-8 stiklines skysčių. Kofeino poveikis vaisiui nėra gerai ištirtas, todėl kavą ir arbatą patariam gerti saikingai. Kai kurių tyrimų duomenys rodo, kad moterys, geriančios daug kavos, pagimdo mažesnio svorio naujagimius, kavoje ir arbatoje esančios medžiagos slopina geležies įsavinimą.


Viktorija Kleinienė,
Kauno visuomenės sveikatos centro atstovė spaudai