Naujausi tyrimų rezultatai rodo, kad trastuzumabu gydant ankstyvas krūties vėžio stadijas ligos grįžimo rizika sumažėja per pusę ( 52 %), - teigiama britų medicinos žurnale "The Lancet."

Iki šiol efektyvus medikamentas buvo skiriamas gydant pažengusias vėžio stadijas.

Straipsnyje teigiama, kad krūties vėžys - tai ne viena tam tikra liga, bet greičiau kelių tipų auglių grupė, kurių kiekvienas turi skirtingą prigimtį, tad kiekvienam reikia skirtingo gydymo.

HER2 genas tapo kliniškai svarbus, kai buvo įrodyta, kad HER2 teigiamu krūties vėžiu sergančioms pacientėms ligos prognozė yra prastesnė nei HER2 neigiamo auglio atveju. 20-30 procentų visų krūtų auglių yra HER2 teigiami. HER2 teigiami augliai turi savitą molekulinį "antspaudą", kuriame matomi didžiuliai genų suaktyvėjimo pokyčiai, skiriantys šio tipo auglius nuo kitų krūties vėžio tipų.

Kai buvo pastebėta, kad suaktyvėjęs HER2 genas gali būti tiek rimtos ligos požymis, tiek taikinys gydymui, buvo sukurtas medikamentas trastuzumabas ("Herceptinas") - monokloninis antikūnis, nukreiptas prieš HER2.

"Tyrimai rodo, kad vaistų istorijoje įvyko tikras perversmas," - teigia "The Lancet."

Šiandien skelbiami ankstyvo krūties vėžio gydymo efektyvumo rezultatai yra visą dešimtmetį trukusio klinikinio tyrimo kulminacija. Jie parodė, kad trastuzumabas gali turėti stulbinamos įtakos HER2 teigiamo ankstyvo krūties vėžio gydymo rezultatams, kai kuriais atvejais, net išgydyti.

Iš pradžių stebint chemiškai sukeltą kancerogenezę žiurkėse aptiktas onkogenas, kuris, kaip vėliau pasirodė, gyvavo kaip ir normalus genas ląstelėse. Suaktyvėjęs HER2 genas paverčia normalias ląsteles vėžinėmis. Vėliau šio geno suaktyvėjimas aptiktas moterų krūtų vėžiuose ir įrodyta, kad tokiu atveju ligos prognozės yra labai prastos. Po to buvo sukurta naujoviška antikūnių terapija, nukreipta prieš gausiai išplitusį HER2 baltymą, ir šie antikūniai neatpažįstamai pakeitė įprastą ligos eigą ir įtvirtino naujus krūties vėžio gydymo standartus.

Atlikus išsamią HER2 tyrimo reikšmės studiją įrodyta, kad agresyvesne krūties vėžio forma dažniau serga jaunesnės nei 45 metų amžiaus pacientės.

Šiandien galima greitai ir efektyviai nustatyti krūties vėžio agresyvumą bei ligos stadiją. HER2 baltymo tyrimai jau atliekami daugelyje pažangių šalių, taip pat ir Lietuvoje.

Krūties vėžys užima pirmą vietą tarp moterų onkologinių susirgimų. Lietuvoje kiekvienais metais diagnozuojama daugiau nei 1300 naujų susirgimų krūties vėžiu. Lietuvoje HER2 tyrimai nuo 2004 metų atliekami visoms krūties vėžiu sergančioms pacientėms.

ELTA