į Lietuvos Respublikos Vyriausybę
į Lietuvos Respublikos Seimą
į Lietuvos Respublikos Prezidentą
į žiniasklaidos priemones

Esame iniciatyvių jaunų esamų bei būsimų mamų grupė. Šiuo kreipimusi siekiame, kad pagaliau būtų pastebėtos jaunos šeimos bei atkreiptas dėmesys į labai svarbaus ir didelei visuomenės daliai aktualaus įstatymo priėmimo vilkinimą.
Vakar Lietuvos Respublikos Seimas nusprendė padaryti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo ir papildymo projekto svarstymo pertrauką.
Norime pačios auginti vaikus – mažuosius mūsų valstybės piliečius ir būsimuosius mokesčių mokėtojus – iki trejų metų, nes tai – pats svarbiausias ankstyvosios vaikystės laikotarpis.

Dvejų metų vaikų loginio mąstymo centrai nėra iki galo susiformavę; dvejų–trejų metų mažyliai tik pradeda mokytis logiškai mąstyti, kontroliuoti savo veiksmus, emocijas, jų galimybės sieti priežasties ir pasekmės santykius labai ribotos, todėl šiuo amžiaus tarpsniu vaikučiams labiausiai gali padėti jų mamos.

Surasti patyrusią, su vaikais gebančią bendrauti, jų psichologiją išmanančią auklę tėvams yra labai sudėtinga, nes darbo rinkoje tokių auklių labai stinga, be to, savo darbą išmanančias aukles išgali samdyti ne kiekviena šeima. Žinoma, yra alternatyva – lopšeliai ir darželiai, tačiau šiandien jie yra perpildyti, dažnai neatitinkantys elementarių higienos reikalavimų, tėvų jėgomis ir lėšomis remontuojami. Gaila, bet šiuo metu tai tėra įstaigos, kuriose vaikai „atidirba" darbo valandas, grupėse jų yra tiek, kad auklėtojos nėra pajėgios nei visų tinkamai auklėti, nei pastebėti, nei atjausti ar sušildyti ir, deja, net pačios geriausios auklėtojos nėra mamos, kurių šiuo metu vaikams labiausiai reikia.

Taip pat verta pabrėžti, kad, nuolatos brangstant pragyvenimui, vis daugiau jaunų šeimų papildo socialiai pažeidžiamiausių visuomenės sluoksnių gretas, tad skubus minėto įstatymo priėmimas tikrai palengvintų jų padėtį.

Vakar Seimas pritarė kai kurioms Seimo narių pateiktoms šio įstatymo pataisoms, kurias mes remiame. Tikimės, kad padaryta Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 3, 5, 6, 8, 10, 15, 16, 17, 18, 18(1), 18(3), 19, 20, 21 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto Nr. XP-2486(3), sujungto su Nr. XP-1664(2), svarstymo pertrauka nebus vilkinama, ir šis įstatymas su svarstymo metu priimtomis Seimo narių siūlytomis pataisomis įsigalios nuo 2008-01-01.

Pagarbiai

Esamos ir būsimos mamos