Maždaug 40 metų praėjo nuo pirmųjų oralinių kontraceptinių priemonių atsiradimo rinkoje. Visą šį laikotarpį specialistai diskutavo, ar šie preparatai iš tiesų veikia moterų lytinį potraukį? Jonathan Schaffir apžvelgė pastarųjų 25 metų tyrimus JAV šia tema, ir padarė išvadą: oralinės kontraceptinės priemonės neveikia arba beveik nedaro jokios įtakos moterų libido.

Pirmųjų kontraceptinių priemonių, vartotų 60-aisiais metais, sudėtyje buvo didelė estrogenų bei progestinų dozė, dėl kurios moterims augo antsvoris, skaudėjo krūtis, pykino. Šie pašaliniai efektai buvo toks nepatogumas, kad moterims iš tiesų galėjo sumažėti ir lytinis potraukis. Be to, apie tai nėra surinkta objektyvių duomenų, tik subjektyvios nuomonės. Mokslininkai mėgino nustatyti, ar nėra kokio nors tablečių tipo, kuris mažintų moterų lytinį potraukį, arba tam tikros moterų grupės, kuriai ypač pasireikštų toks poveikis. Tačiau nerasta jokių dėsningumų.

Jei panagrinėtume biologinį hormoninių kontraceptikų poveikį, vartojančių šiuos preparatus moterų kraujyje padidėja laisvųjų androgenų lygis, taip pat ir testosterono. Tačiau tai nebūtinai turi sumažinti lytinį potraukį. Šie cheminiai pokyčiai neveikia daugumos moterų seksualinės sferos. Progestinai taip pat nesugeba labai žymiai paveikti lytinio potraukio.

Daugelio tyrimų rezultatai rodo, jog lytinis potraukis sumažėja nedaugeliui oralinius kontraceptikus vartojančių moterų. O libido veikia daugybė faktorių – ne tik biologiniai, bet ir psichologiniai, socialiniai. Tad specialistai rekomenduoja nepasiduoti „baimės faktoriui“ ir ramiai vartoti apsaugos priemones.


Šaltinis:  “Journal of Sex & Marital Therapy”.