Įdomiausiai žalingų įpročių žalą iliustravę ir apie tai papasakoję vaikai savo laisvalaikį galės praleisti prie boulingo takelių bei čiuožykloje. Tokie prizai laukia Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) pirmų-septintų klasių moksleiviams organizuotų konkursų nugalėtojų. Konkurso rezultatai bus paskelbti trečiadienį KVSC vyksiančioje šventėje.

Visuomenės sveikatos specialistų nuomone, viena iš svarbiausių prevencijos priemonių kovojant su priklausomybėmis - nepaliaujamas jaunimo švietimas naudojant įvairius būdus: konkursus, renginius, pokalbius, paskaitas. Vaikams surengtų konkursų tikslas - skatinti moksleivius daugiau žinoti apie narkotikų, rūkymo, alkoholio žalą, poveikį sveikatai ir taip atsispirti pagundoms.

Piešinių konkursui "Cigaretės - ne draugai" buvo pateikti 78 kūrybiški, išradingi piešiniai, liudijantys, jog rūkoriai greitai pasiligoja. Juos piešė 480 pirmų-ketvirtų klasių moksleivių. Kitam konkursui - "Laiškas pasiklydusiam draugui" buvo pateikta 17 laiškų, skirtų vartojantiems narkotikus, alkoholį ar rūkantiems. Juos rašė 298 penktų-septintų klasių moksleiviai. Visos klasės mokiniai galėjo pateikti vieną bendrą piešinį ar laišką.

Alkoholio ir kitų narkotikų tyrimo projekto Europos mokyklose (ESPAD) duomenimis, Lietuvoje labai didėja girtaujančių moksleivių skaičius: 1995 metais ištirta, kad per pastaruosius 12 mėnesių 20 ir daugiau kartų alkoholį buvo vartoję 6,5 proc. moksleivių, o 2003 metais šis rodiklis padidėjo iki 23 procentų.

KVSC duomenimis, bent kokį narkotiką nors kartą yra vartoję 15,6 proc. šalies moksleivių, dažniausiai didžiuosiuose šalies miestuose. Beje, Kauno apskrities mokyklose narkotikų vartojimas yra labiau paplitęs nei visoje šalyje.

Pasak KVSC specialistų, priklausomybės labiausiai pažeidžia mokyklinio amžiaus vaikus, todėl į kovą su narkotikais turi stoti ne tik specialistai. Manoma, kad labai daug dėmesio narkotikų prevencijai turi skirti mokykla ir vaikų tėvai.

ELTA