Klaipėdoje, birželio 3d., šeštadienį, 14 val., aikštėje prie laivo "Meridianas" ir Kaune, birželio 4d., sekmadienį, 12 val., Laisvės alėjoje, prie Muzikinio teatro, Vilniuje birželio 4 d., sekmadienį, 17 val., Savivaldybės aikštėje, Gedimino prospekte miesto gyventojai galės sutikti vasarą su vaikų šypsena ir dainomis. Puikiai mažiesiems pažįstama grupė "O lia lia", "Mokinukių" mergaitės ir trys iškalbingi herojai kviečia į teatralizuotą koncertą, o taip pat užduoda mįslę apie Labai Svarbų Nematomą Dalyką – skiepus.

Koncerto-vaidinimo artistai kviečia visus tėvelius ir vaikus pasidalinti gera nuotaika ir vasaros šiluma. Žiūrovai galės ne tik šokti ir niūniuoti pažįstamas melodijas, stebėti nuotaikingą spektaklį, bet ir dalyvauti žaidimuose, konkursuose ir džiaugtis siurprizais, kurie kol kas - paslaptis.

Spektaklio herojai – drugelis Draugelis, mergaitė Angelė ir begemotas Heraklis dalysis pamokančiais nuotykiais. Šventės dalyviai neleis pamiršti ir vieno svarbiausių laimingos šypsenos vaikystėje ir suaugus. Tai – profilaktiniai skiepai.

Ne vienas mažylis jau šį rudenį taps rimtu moksleiviu, žengsiančiu į naują, platų kolektyvą. Gydytojai įspėja, kad pasikeis visa vaiką supanti aplinka. Ankstyvoje vaikystėje vaiką supa tik artimiausi šeimos nariai ar negausus darželio draugų būrys. Tačiau mokyklose atsiranda naujų galimybių plisti užkrečiamosioms ligoms, didėja ir įvairių ligų epidemijų rizika.

"Visi prisimename animacinį filmuką apie begemotą, bijojusį skiepų, kuris susirgo hepatitu A, arba, liaudiškai tariant, gelta, – šypsosi gydytoja imunologė Danutė Vidzėnienė. - Apie skiepus svarbu kalbėti drąsiai, su šypsena, ir rūpintis sveikata iš anksto, kol jokia liga netemdo nuotaikos."

Visuomenė nėra pakankamai informuota apie skiepus. Kol kas ligų gydymui skiriama daugiau dėmesio, nei profilaktikai. Kauno visuomenės sveikatos centro gydytoja Irena Bulsienė pasakoja apie klaidingų įsitikinimų pavojų. "Populiaru manyti, kad, pavyzdžiui, vėjaraupiai yra lengva ir nepavojinga liga, kuria turi persirgti kiekvienas vaikas. Taip manantiems skeptikams pasakoju apie draugę, kuri dėl vėjaraupių komplikacijos – encefalito - visam gyvenimui liko neįgalia", – sako gydytoja I. Bulsienė.

Nuo kai kurių ligų 6-7 metų vaikai skiepijami pagal nacionalinį skiepų kalendorių. Tačiau tėveliams rekomenduojama prieš mokyklą pasirūpinti vaiko sveikata ir papildomais skiepais apsaugoti savo vaikus nuo tokių klastingų ligų, kaip kokliušas, vėjaraupiai, hepatitas A.

"Skiepų ir ligų profilaktikos svarba yra neabejotina. Juk visos sunkios infekcijos, kurias pavyko likviduoti, buvo įveiktos skiepais, - komentuoja gydytoja epidemiologė Jadvyga Malukienė. – Daugelyje pasaulio šalių 6-7 metų vaikai pakartotinai skiepijami kokliušo vakcina. Kai kurios valstybės vaikučius paskiepija ir nuo vėjaraupių, ir nuo hepatito A. Deja, Lietuvoje, ne visos vakcinos vaikams kompensuojamos valstybės, todėl tėveliai turi patys pasirūpinti papildomais skiepais savo vaikams."

Koncertas apie vasarą ir skiepus, neleidžiančius temdyti nerūpestingo džiaugsmo, skiriamas visai šeimai ir yra nemokamas.

Tai – kokliušo, vėjaraupių ir hepatito A profilaktikai skirtas švietėjiškas projektas, kuriam pritaria Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija, Kauno miesto savivaldybė. Siekdama sumažinti vaikų sergamumą užkrečiamosiomis ligomis, renginį vaikams ir jų tėveliams dovanoja UAB "GlaxoSmithKline Lietuva".

Šaltinis: „Avenire“