{mosimage}Įjungtas „noutbukas“ (knyginis kompiuteris) ant vyro kelių labai neigiamai veikia spermatozoidų gamybą, nes sėklidėse pakyla temperatūra. Pasaulyje maždaug 150 milijonų vartotojų naudojasi būtent tokios konfigūracijos asmeniniais kompiuteriais, todėl JAV tyrėjams pasirodė labai aktualu išsiaiškinti, koks realus jų poveikis vyrų vaisingumui.

Paaiškėjo, kad veikiančio knyginio kompiuterio viduje temperatūra pakyla iki 70 °C, ir daugiau. Kad būtų patogiau, dažnas vartotojas-vyras tokį kompiuterį pasideda ant kelių, prie pat sėklidžių, ir šių temperatūra taip pat pakyla. Be to, jei kompiuteris pasidedamas ant kelių, kad jis nenukristų, žmogui tenka kojas suglausti, sėklidėms „trūksta erdvės“ ir jos dar labiau kaista.

Tyrime dalyvavo 29 sveiki vyrai savanoriai (21-35 m. amžiaus). Tyrimo, trukusio 4 val., metu buvo matuojami temperatūros pokyčiai sėklidžių audiniuose, veikiamuose įjungto kompiuterio.

Mokslininkai mano, kad normaliai spermatozoidų gamybai būtina pastovi temperatūra. Ilgalaikis sistemingas darbas su knyginiu kompiuteriu ant kelių gali sukelti vaisingumo problemų. Tad jei norite auginti realius, o ne virtualius vaikus, susimąstykite!

Šaltinis: medafarm.ru