Naujųjų metų šventė pagal kinų kalendorių suteikia žmonėms daug smagumo - virtinių darymas ir valgymas, žmonėjimasis namie ar minioje - bet ji susijusi ir su transporto problema, mat tuo metu vyksta didžiausias Žemėje žmonių judėjimas

Kasmet Kinijoje besiplečianti, modernėjanti transporto sistema nebeatlaiko, kai vos ne visa kinų tauta, apie 1,3milijardo, visi kartu patraukia atostogų vienai savaitei. Šiemet pagal 12 metų ciklą sutinkami Gaidžio metai, prasidėsiantys vasario 9 dieną. Tądien švenčiama ir Pavasario šventė.

"Geriausia šventinė atmosfera sukuriama Pavasario šventėje, - savo įspūdžiais apie Naujųjų metų pradžią dalijosi 25 metų buhalteris Lei Jong Gangas (Lei Yonggang), atvykęs iš Tiandzinio uosto, stovėdamas Pekino geležinkelio stotyje su dviem dėžėmis šviežių jūros gėrybių, kuriomis jis ketina pavaišinti savo draugus Šansi provincijoje.

"Prieš Pavasario šventę stengiesi atlikti visus darbus, už tai švenčių dieną vakaroji ilgai, linksminiesi su draugais, valgai", - pasakojo jis.

Tačiau bene labiausiai džiaugiesi, kad pavyko pasiekti namus, kai Kinijoje prasideda didžiausia pasaulyje žmonių migracija. Lėktuvais skris 12,6 milijono žmonių, dar 145 milijonai važiuos traukiniu, tvirtina žiniasklaida. Daugeliui traukinių parduodami tik stovimi bilietai.

Jei nori išvykti paskutinę akimirką, gauti bilietą yra didžiausias galvos skausmas.

Daugeliui vidurinės klasės miestiečių Naujieji metai reiškia ir papildomų darbų - juk kambarinės, tarnaitės išvyksta namo - todėl tenka turtuoliams patiems pasirūpinti savo namų švara, skalbimais.

"Pernai nepavyko rasti mergaitės, per šventes visą dieną teko man ir mano vyrui švarintis namuose", - skundėsi Pekino gyventoja Deng Ningsin (Deng Ningxin), dienraščiui "China Daily".

Kiti išgyvena, kad patiems teks virtis valgyti - nes gaminti reikia ne bet ką, o šventinius virtinius, lipnius ryžių kamuoliukus, kietus ryžių pyragėlius.

Kiti džiaugiasi galėdami būti su artimaisiais, valgyti šventinius valgius, bet nekenčia buvimo minioje. Jei neturi iš anksto užsisakęs vietos restorane, o nori pabūti viešoje vietoje, lieka parkai. Juose minių minios.

Pernai vasario mėnesį Mijuno parke Pekino priemiestyje, minioje kilus panikai žibintų šventės metu, buvo sutrypti 37 žmonės. Todėl šiemet šiame parke vietoj žibintų bus kaligrafijos paroda.

ELTA