Balandžio 18 d. Seime vyko tarptautinė konferencija "Svarbus kiekvienas vaikas", skirta kūdikių ir vaikų iki 3 metų amžiaus, prižiūrimų valstybinėse globos įstaigose, sveikatos priežiūros, globos ir ugdymo klausimams aptarti. Konferencijos tikslas - atkreipti Lietuvos visuomenės, politikų, specialistų dėmesį į vaikus, kurie nuo pat gimimo auga be tėvų ar globėjų valstybinėse įstaigose, taip pat apsvarstyti alternatyvas institucinei globai, siekiant užtikrinti vaiko teisę augti šeimoje. Konferencijos organizatoriai - Sveikatos apsaugos ministerija, Seimo Sveikatos reikalų komitetas ir Socialinių tyrimų institutas, rėmėjas - UNICEF Centrinės ir Rytų Europos, Nepriklausomų valstybių sandraugos ir Baltijos šalių regioninis biuras, kuriam atstovavo projektų vadovė Marty Rajandran. Konferencijoje taip pat dalyvavo LR Seimo, Nacionalinės sveikatos tarybos, kitų ministerijų, žinybų, valstybinių įstaigų, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Sveikindama konferencijos dalyvius UNICEF atstovė M. Rajandran pasidžiaugė, kad Lietuva pasiryžo skatinti šeimynine aplinka pagrįstas rūpinimosi vaiku formas - vaiko įkurdinimą šeimynose, globą kitose šeimose, įsivaikinimą. "Kiekvienas vaikas turi teisę augti šeimoje, kiekvienas kūdikis turi būti pastebėtas, priglaustas ir išklausytas", - pabrėžė M. Rajandran. UNICEF atstovė akcentavo, kad "institucinės globos pokyčiai galimi, nes Lietuvoje pakankamai daug kūdikių ir vaikų, kuriems reikalinga pagalba, globa, jau gyvena šeimose. Tačiau dar daugiau yra tokių, kurie jos pasigenda."

Konferencijos metu buvo pristatytas pirmą kartą Lietuvoje atliktas tyrimas, kurio tikslas - išnagrinėti valstybinėse globos įstaigose augančių kūdikių ir vaikų iki 3 metų amžiaus socialines demografines charakteristikas, išsiaiškinti jų įkurdinimo priežastis, buvimo valstybinėse įstaigose laiką, sveikatos būklę. Konferencijoje kalbėjusi l. e. Sveikatos apsaugos ministerijos valstybės sekretoriaus pareigas Rima Vaitkienė pabrėžė, kad šio tyrimo duomenys - "tai svarūs argumentai diskusijai apie biudžetinių sveikatos priežiūros įstaigų - sutrikusio vystymosi kūdikių namų bei vaikų globos įstaigų - pertvarkos būtinumą, vaiko teisės augti šeimoje ar šeimyninėje aplinkoje užtikrinimą". Sociologinį tyrimą "Lietuvos Respublikos vaikų iki 3 metų, globojamų valstybinėse institucijose, sveikatingumo ir rūpybos būklė" užsakė LR sveikatos apsaugos ministerija, finansavo UNICEF Centrinės ir Rytų Europos, Nepriklausomų valstybių sandraugos ir Baltijos šalių regioninis biuras. Tyrimą atliko Socialinių tyrimų institutas.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistės Genovaitės Paulauskienės skaitytame pranešime aptarti LR teisės aktai, reglamentuojantys pačius svarbiausius vaikų globos, sveikatos priežiūros, teisių apsaugos klausimus. Konferencijos dalyviai buvo supažindinti su ET Ministrų komiteto rekomendacijomis visoms ES šalims narėms dėl vaikų, gyvenančių valstybinėse įstaigose, teisių užtikrinimo.

Konferencijoje dalyvavęs Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) profesorius Kevinas Browne'as teigė, kad "vaikų priežiūra šeimose yra labiau priimtinesnė nei institucinė". Remdamasis Birmingemo universiteto psichologų atlikto tyrimo duomenimis, jis konstatavo, kad kūdikių ir vaikų iki 3 metų įkurdinimas be tėvų ar globėjų valstybinėje įstaigoje ilgesniam kaip 3 mėnesių laikotarpiui gali sulėtinti jų intelektinį, emocinį ir fizinį vystymąsi. K. Browne'o nuomone, ypač aktualus ir diskutuotinas klausimas yra tarptautinis įvaikinimas. Pasak K. Browne'o, įvaikinimas turėtų būti kraštutinis žingsnis, sprendžiant vaikų globos klausimus. Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į tai, kad beveik 46 proc. Lietuvos vaikų yra įvaikinami užsieniečių.

Socialinių tyrimų instituto profesoriaus Arvydo Matulionio pristatyto tyrimo "Vaikų ir jų tėvų socialinės demografinės charakteristikos" duomenimis, net 45 proc. globos namuose augančių kūdikių yra visiškai nelankomi savo tėvų.

Konferencijos metu organizuotoje diskusijoje buvo svarstomi vaikų globos įstaigų reorganizacijos klausimai, taip pat aptartos institucinės globos alternatyvos - globa šeimoje, įvaikinimas, šeimynos. Pabrėžta, kad Lietuvoje būtina plėtoti vietinę, bendruomeninę prevencijos sistemą, ypač daug dėmesio skirti šeimoms, suteikiant joms metodinę ir finansinę pagalbą, mokant savarankiškai spręsti problemas.

Apibendrinant konferencijos rezultatus, buvo nutarta sudaryti tarpžinybinę redakcinę grupę, kuri parengs rekomendacijas, kaip pagerinti globos namuose augančių vaikų sveikatos priežiūrą ir rūpybą. Konferencijos svečiai ir dalyviai padėkojo konferencijos organizatoriams už pateiktus tyrimus aktualiais vaikų globos klausimais ir pabrėžė, kad Lietuva turi plėtoti socialinių paslaugų ir šeimos paramos bei skatinimo sistemą.


SAM Ryšių su visuomene skyrius