Praėjusiais metais Lietuvoje buvo įvaikinti 197 vaikai. 81 Lietuvos piliečių šeima įvaikino 87 be tėvų globos likusius vaikus. 110 vaikų tėvais tapo 77 užsieniečių sutuoktinių poros.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, įvaikinamų vaikų skaičius kasmet auga. Per 2004 metus buvo įvaikinti 194 vaikai, o 2003 metais - 117 vaikų.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, nuolat galvojama apie tai, kaip paskatinti Lietuvos šeimas įsivaikinti daugiau vaikų. Viena iš tokių paskatų galėtų būti finansinė parama šeimai įsivaikinusiai vaiką. Jau parengtas ir artimiausiu metu Vyriausybei bus pateiktas svarstyti Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projektas, kuriame numatyta tokia parama.

„Siūlome, jog įsivaikinus vaiką būtų mokama vienkartinė 1000 litų (8 MGL) dydžio išmoka. Šiuo metu tokio paties dydžio vienkartinė išmoka mokama gimus kūdikiui, neatsižvelgiant į tėvų pajamas ir turtą. Šeimų, įsivaikinusių vaikus, nuomone, vaikelio įsivaikinimas yra tolygus jo gimimui šeimoje, jis vėl turi mamą ir tėvelį, todėl šeimos jautėsi lyg ir diskriminuojamos, nes gimus kūdikiui tokia išmoka skiriama, o įsivaikinus - ne. Tėvai įsivaikinę vaikelį turi pasirūpinti ir jo kraiteliu - rūbeliais, žaislais, lovyte, visai kaip ir gimus kūdikiui. Tam ir pasitarnautų ši vienkartinė išmoka - pirminiams vaiko poreikiams tenkinti", - sako Vilija Blinkevičiūtė.

Jos teigimu, vienkartinė išmoka įvaikinus vaiką yra mokama beveik visose Europos valstybėse. Išmokos dydis dažniausiai yra prilyginamas vienkartinės išmokos gimus vaikui dydžiui. Lietuvoje šiuo metu vaiką įsivaikinusios šeimos negauna jokios finansinės paramos.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba laukia visų, besidominčių vaikų globa ar įvaikinimu. Kadangi darbo metu daugeliui sunku rasti galimybių atvykti į tarnybą, buvo nuspręsta rengti specialias atvirų durų dienas antradieniais nuo 17 iki 19 val. Kiekvienam apsilankiusiajam tarnyboje, esančioje Vilniuje, Sodų gatvėje 15, specialistai pasiruošę suteikti reikalingą informaciją ir pagalbą.
„Mūsų turima statistika rodo, jog vis dažniau lietuvių šeimos ryžtasi įsivaikinti ne tik mažus poros mėnesių kūdikius, bet ir vyresnius vaikus. Daugėja šeimų, kurios įvaikina net kelis vaikus iškarto. Itin džiugu, kad po truputį mūsų šalyje auga skaičius tokių šeimų, kurios įsivaikina vaikus, jau turėdamos savo biologinių vaikų", - teigia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Odeta Tarvydienė.

Praėjusių metų pabaigoje Įvaikinimo tarnyba pakeitė pavadinimą į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Jai priskirta ir daugiau uždavinių, kurie padės sėkmingiau užtikrinti kiekvieno Lietuvos vaiko teisę į visavertį gyvenimą šeimoje. Tarnyba bus atsakinga už vaiko globos sistemos tobulinimą, koordinuos visos šalies Vaiko teisių apsaugos tarnybų darbą su socialinės rizikos šeimomis, kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rengs projektus nepilnamečių integracijai į visuomenę ir jų gyvenimo kokybei gerinti, spręs tarptautinius vaiko teisių apsaugos klausimus.

Taip pat, kaip ir anksčiau, tarnyba tvarkys įvaikinamų vaikų ir pageidaujančių įvaikinti lietuvių ir užsieniečių šeimų apskaitas, organizuos nacionalinį ir tarpvalstybinį įvaikinimą, atstovaus vaiko teisėms ir teisėtiems jo interesams teismuose, organizuos globėjų (rūpintojų) bei įtėvių rengimą.

Šaltinis: LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJA
RYŠIŲ SU VISUOMENE TARNYBA