Sveikatos apsaugos ministerijos vaistų sandėlį pasiekė 1000 antivirusinio vaisto "Tamiflu" dozių. Pagal sutartį su vaistų gamintoju "Roche", antivirusinio vaisto "Tamiflu" ketinama įsigyti už 330 tūkst. Lt. Iš viso šiais metais Lietuvos vyriausybė skyrė 1 mln. Lt antivirusinių medikamentų įsigijimui.

Dar praėjusių metų pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo kaupti vaisto "Remantadin" atsargas, kurios reikalingos sezoninio gripo protrūkio padarinių šalinimui. Pasaulio sveikatos organizacija yra pateikusi rekomendacijas, kokiais vaistais turėtų būti apsirūpinusios pasaulio šalys, gresiant įvairių tipų gripo protrūkiams. Ir "Remantadin", ir "Tamiflu" įeina į ekspertų siūlomų antivirusinių medikamentų sąrašą.

Sveikatos apsaugos ministerija siekia užtikrinti būtiniausius valstybės gyventojų poreikius, išplitus naujiems gripo virusams. Antivirusinis vaistas ,,Tamiflu’’ yra veiksmingas prieš žmonių ir paukščių gripo virusus. Pasaulyje egzistuoja sezoninis gripas, kuris gali būti A, B arba C tipo; Paukščių gripas, kurio rūšis yra A(H5N1), taip pat gali kilti pandeminis gripas, kurio rūšis kol kas niekam nėra žinoma.

Gripas – tai ūmi viršutinių kvėpavimo takų liga, kurios inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki 5 dienų. Ligos simptomai: ūmi pradžia, aukšta kūno temperatūra, kosulys, galvos raumenų gerklės skausmas, silpnumas, gali būti ir vėmimas, viduriavimas bei kiti simptomai. Gripo pandemija arba pasaulinė epidemija yra infekcinės ligos protrūkis, kuris paveikia žmonių sveikatą dideliame geografiniame plote. Pandeminis gripas būna nežinomos kilmės, todėl jo ištyrimas ir vakcinos pagaminimas gali užtrukti iki pusės metų nuo pandeminio gripo kilimo.

Paukščių gripas šiuo metu plinta tarp paukščių, todėl tik tie žmonės, kurie turi labai glaudų sąlytį su užsikrėtusiais ar sergančiais paukščiais, paukščių išmatomis ar kitais paukščių kūno skysčiais (pavyzdžiui, krauju, žarnyno turiniu) rizikuoja užsikrėsti paukščių gripu. Kol kas nėra jokių duomenų, kad žmogus galėtų užsikrėsti paukščių gripu nuo kito žmogaus.

Svarbiausia apsisaugojimo nuo paukščių gripo priemonė – dažnas rankų plovimas su muilu, taip pat rekomenduojama neliesti sergančių ir nugaišusių paukščių, apie tai nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, įspėti vaikus, kad neliestų paukščių. Sveikų paukščių mėsą ir kiaušinius, tinkamai išvirus ar iškepus, valgyti visiškai saugu.

Šaltinis: LR Sveikatos apsaugos ministerija