Britų specialistai suabejojo, kad kasmetinis tyrimas mamografu (rentgenologinis tyrimas, skirtas krūtims tirti) moterims iki 50 metų gali žymiai sumažinti mirštamumą nuo krūties vėžio. Pasak Londono vėžio tyrimų instituto specialistų tyrimo, kurio rezultatai publikuojami žurnale "The Lancet”, reguliari moters (nuo 40 iki 50 m.) sveikatos stebėsena, taikant mamografiją, išgelbsti tik 4 gyvybes iš 1000.

Toks mažas rodiklis verčia abejoti kasmet atliekamų tyrimų veksmingumu. Ypač, turint galvoje rentgeno aparatų skleidžiamą spinduliavimą, kuris ir pats gali tapti vienu iš papildomų vėžio rizikos faktorių.

Londono vėžio tyrimų instituto gydytojai tyrinėjo kasmetinės mamografijos poveikį 11 metų. Kompiuteris pats atsitiktinai tyrimui atrinko 160 900 savanorių. Jie buvo suskirstyti į 2 grupes. Pirmojoje grupėje esantiems dalyviams mamografija buvo kasmet atliekama nuo 40 metų amžiaus, o kontrolinėje grupėje – nuo 50 m. ir vyresniems.

Išanalizavus rezultatus pastebėta, kad nuo 40 iki 48 metų amžiaus moterų grupėje mirštamumo nuo krūties vėžio žymaus sumažėjimo neužfiksuota. Nors, palyginus su kontroline grupe,  šiek tiek mirčių atvejų ir sumažėjo, tačiau statistiškai šis skaičius nėra reikšmingas.

23 proc. 40-ečių moterų, kurioms mamogramos buvo atliekamos reguliariai, bent kartą buvo klaidingai diagnozuotas krūties vėžys. Tuo tarpu kontrolinėje grupėje šis rodiklis – 12 proc. 

Gauti rezultatai patvirtino ankstesnių tyrimų, kuriuose buvo lyginami kasmetinės mamografijos (moterims iki 50 m.) trūkumai ir privalumai, išvadas.
 
Krūties vėžys yra viena dažniausių moterų onkologinių ligų ir iki šiol manyta, kad mamografija yra patikimiausias ankstyvos krūties vėžio diagnostikos metodas. Vadinamąją bazinę mamografiją pirmą kartą rekomenduojama atlikti sulaukus 35 metų, o nuo 40 metų tikrintis kasmet.

Šaltinis: medinfo.ru