2006 m. vasario 9 d. Šiandien Vašingtone (JAV) vykstančioje konferencijoje "Kakavmedis: permainų medis" paskelbti naujausi moksliniai tyrimai, kurie patvirtina vertingą kakavos poveikį žmonių sveikatai.

Harvardo Medicinos mokyklos medicinos profesorius, mokslų daktaras dr. Norm Hollenberg pristatė epidemiologinius tyrimus, pagrindžiančius, kad maistas, kurio sudėtyje gausu flavonolio (pavyzdžiui, kakava), gali turėti didelės reikšmės gydant dvi daugiausiai gyvybių pareikalaujančias nūdienos ligas: širdies ir kraujagyslių veiklos sutrikimus bei vėžį.

Dr. Hollenberg, kuris jau ilgą laiką bendradarbiauja su kompanija "Mars, Incorporated", tyrinėjo dvi Kuna indėnų grupes. Tenykščiai indėnai, gyvenantys salose netoli Panamos, geria daug namuose pagamintos kakavos, kurioje gausu flavonolio. Tie indėnai, kurie emigravo iš salų ir apsigyveno Panamos kontinentinėje dalyje, vartoja žymiai mažiau kakavos, tad gauna atitinkamai mažiau flavonolių.

Remdamasis mirties liudijimuose nurodytais duomenis dr. Hollenberg nustatė, kad salose gyvenantys indėnai žymiai rečiau miršta nuo širdies veiklos sutrikimų ir vėžio. Mirties nuo širdies ligų rizika Panamos žemyninėje dalyje buvo 1 280 proc. didesnė nei salose, o mirties nuo vėžio - 630 proc. didesnė.

„Mūsų rezultatai rodo, kad flavonoliais praturtinta mityba gali sąlygoti dviejų dažniausiai mirtį sėjančių susirgimų sumažėjimą", - pareiškė dr. Hollenberg, kuris Kuna indėnų grupes tyrinėjo ilgiau nei dešimt metų.

"Nors surinkti preliminarūs duomenys patvirtina neįtikėtiną flavonolių reikšmę ligų rizikos sumažėjimui ir sveikatos gerinimui, vis dėlto reikia atlikti tolesnius tyrimus, kad galėtume nustatyti įtikinamą ryšį tarp flavonoliais praturtintos mitybos ir širdies ligų bei vėžio atvejų".

Ankstesni tyrimai, kuriuos atliko dr. Hollenberg iš Harvardo Medicinos mokyklos, mokslininkai iš Vokietijos Aachen universitetinių klinikų ir Heinricho Heinės universiteto, Kalifornijos Deiviso universiteto ir "Mars, Incorporated", ir kurie 2006 m. sausio 24 d. buvo paskelbti "Nacionalinės mokslų akademijos darbuose" (PNAS) įrodė, kad salose gyvenančių Kuna indėnų kraujyje yra žymiai daugiau flavonolių ir azoto oksido metabolitų, kurie yra gero kraujagyslių funkcionavimo ir sveikos kraujo apytakos požymis. Be to, šie tyrimai pateikė tiesioginius įrodymus, kad kakavoje esanti maistinė medžiaga flavonolis (-)epikatechinas gali pagerinti kraujagyslių relaksaciją, kuri turi didžiulės įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai.

Šis 2006 m. sausio mėnesį Amerikos Kardiologijos kolegijos žurnale paskelbtas tyrimas tapo pirmuoju, pateikusiu tiesioginių įrodymų, kad kakavoje esanti maistinė medžiaga pagerina kraujagyslių relaksaciją, kuri turi didžiulės įtakos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Naujasis tyrimas, kurį rėmė "Mars, Incorporated", išskyrė vieną kakavos sudėtinę dalį (-)epikatechiną - bioaktyvią maistinę medžiagą, galinčią aktyvinti kraujagyslių relaksaciją.

"Atlikus tyrimus tapo aišku, kad kakavoje esantys flavonoliai turi ne tik antioksidantinį poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, kaip dauguma kitų antioksidantais vadinamų maistinių medžiagų. Pakanka įrodymų, kad mokslininkai kakavoje esančių flavonolių neturėtų vadinti paprastais antioksidantais, o flavonolių kiekį kakavoje nustotų vertinti naudodamiesi antioksidantų vertinimo metodologijomis, kurios yra netinkamos ir klaidina klinikinius tyrinėtojus bei medicinos specialistus", - pareiškė mokslų daktaras Harold Schmitz, vadovaujantis pasauliniam "Mars, Incorporated" moksliniam kakavos tyrimui.

"Mars, Incorporated" bendradarbiavo tyrimuose, kuriuos vykdė Harvardo Universitetas, Heinricho Heinės Universitetas, Kalifornijos Deiviso Universitetas, JAV Žemės ūkio departamento žemės ūkio mokslinių tyrimų tarnyba, Notingemo Universitetas bei daugelis kitų pirmaujančių pasaulio mokslinių tyrimų institucijų.

Šaltinis: ELTA pranešimai spaudai