Kaip rengiamės gripo pandemijai? Kokia situacija apsisaugant nuo paukščių gripo? Ar vyksta visų sveikatos įstaigų veiksmų koordinavimas?
Šie ir kiti klausimai svarstyti trečiadienį sveikatos apsaugos ministerijoje vykusiame sveikatos saugos tarnybų ir kitų suinteresuotų institucijų vadovų bei atstovų pasitarime, kuriame dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga.

Ministras pareikalavo kuo greičiau baigti rengti apsisaugojimo nuo gripo pandemijos veiksmų planą, jį suderinti su visomis žinybomis, pabrėžė, kad ypač svarbu užtikrinti plano priemonių finansavimą.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja Nerija Kuprevičienė apžvelgė situaciją gripo plėtroje pasaulyje ir ES šalyse. 18-oje bendrijos šalių veikia vieningas informacinis tinklas gripo pandemijos atveju, kurios pasaulyje stebimos nuo 1918 metų. Išskyrusi paukščių gripo virusą kaip vieną pavojingiausių ne tik gyvūnams, bet žmogui, centro specialistė priminė, kad jis suaktyvėjo nuo 1997 metų, kai Honkonge užsikrėtę mirė 8 žmonės. Todėl antivirusinių vaistų ir vakcinų įsigijimas - pirmaeilis tarnybų rūpestis, apsisaugant nuo pavojingų užkrečiamųjų ligų, akcentavo ministras Ž.Padaiga.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas kalbėjo, kad darbai vyksta pagal pasirengimo gripo pandemijai planą, ir šiuo metu vyksta paukščių kontrolė visoje Lietuvos teritorijoje, gi įvežami paukščiai tikrinami 12-oje pasienio punktų.

Pasitarimo dalyviai pabrėžė, kad gyventojus, taip pat ir ūkininkus, paukštynų personalą reikia plačiau informuoti apie paukščių gripo prevencines priemones. Šias rekomendacijas ketina atnaujinti ir Europos Komisija. Lapkričio 23-24 dienomis ES šalyse vyks plataus masto pratybos, kaip apsisaugoti nuo gresiančios gripo, taip pat ir paukščių, pandemijos. Jose aktyviais dalyvaus ir Lietuva.

Šaltinis: Visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie SAM