Dar vienas sensacingas JAV mokslininkų atradimas: pasirodo, būsimas žmogaus likimas tiesiogiai susijęs su jo kūno mase gimimo momentu. Paskaičiuota, kad yra 30% mažesnė tikimybė, jog per mažo svorio naujagimiai pasižymės puikia sveikata vaikystėje, ir net 70% didesnė tikimybė, jog jų sveikata bus bloga ir suaugus. JAV tyrėjai iš „Michigan Institute for Social Research” universiteto pastebėjo, kad labiausiai sveikatos sutrikimai gresia tiems mažyliams, kurie gimė sverdami mažiau nei 2500 gramų. Tyrimui buvo panaudoti duomenys apie 12 000 žmonių gimimą per 35 metų laikotarpį. Mokslininkai ištyrė po 2 šeimų kartas.Tokiu būdu sugebėta išsiaiškinti, kaip svoris žmogaus gimimo momentu atsispindi jo palikuonių sveikatoje ir likime.

Tokiems vaikams (gimusiems per mažo svorio) jau pradinėse klasėse kiek prasčiau sekasi matematika, skaitymas ir kiti dalykai. Tikimybė sėkmingai pabaigti vidurinę mokyklą jiems sumažėja 1/3.

Dar vienas pastebėtas dėsningumas: žmonių, gimusių mažesnio nei 2,5 kg svorio, metinės pajamos ateityje ( sulaukus 25 m.) paprastai yra 10,2% mažesnės, nei jo bendraamžių, kurie gimė “normalaus“ svorio. Sulaukus 35 metų, šis skirtumas padidėja iki 15,6%, o 37-56 metų - 22%.

Vienas galimų šio paradokso paaiškinimų – mažesnio svorio mažyliai žymiai dažniau gimsta vargingiau gyvenančiose šeimose, o kūdikio svoriui, mitybai, išsilavinimui ir vystymuisi turi įtakos įvairūs faktoriai: šeimos materialinė padėtis, sveikatos priežiūra ir t.t.


Šaltinis: Kleo.ru