Kai tenka suktis pašėlusiu ritmu, dažnai numoji ranką į nuovargį, silpnumą, kojų maudimą ar troškulį. Tačiau tai gali būti pirmieji cukrinio diabeto simptomai. Jei tau diagnozavo diabetą, pirmasis patarimas – neišsigąsk ir nepanikuok. Kai tenka suktis pašėlusiu ritmu, dažnai numoji ranką į nuovargį, silpnumą, kojų maudimą ar troškulį. Tačiau tai gali būti pirmieji cukrinio diabeto simptomai. Jei tau diagnozavo diabetą, pirmasis patarimas – neišsigąsk ir nepanikuok.

Nors diabetas ir neišgydoma liga, tačiau tinkamai ją valdant ir laikantis gydytojo rekomendacijų, gyventi ji netrukdo. Visgi labai svarbu šią ligą priimti rimtai. Kai kurie sergantys diabetu daro didelę klaidą į diabetą numodami ranka. Užsitęsusi ir ilgai nekontroliuojama liga gali išvystyti į tokias komplikacijas kaip širdies ir kraujagyslių ligos, inkstų veiklos ir regėjimo sutrikimai ar net galūnių amputacija.

Tyrimai rodo, kad net 3 iš 4 sergančiųjų diabetu miršta nuo šių komplikacijų. Tarptautinės diabeto federacijos duomenimis, Lietuvoje diabetu gali sirgti iki 230 tūkstančių žmonių, tačiau du trečdaliai to net nežino. Liūdna, tačiau dažniausiai tai – moterys.

Prieš valgį ir 2 valandos po jo

Sergant diabetu svarbiausia yra neviršyti gliukozės kiekio normos kraujyje. Todėl turėtum ne tik vartoti medikamentus, bet ir atidžiai rinktis maisto produktus, maitintis saikingai, pakankamai ilsėtis ir būti fiziškai aktyvi. Bet jaustis rami ir užtikrinta galėsi tik tuomet, jei nuolat atliksi gliukozės kiekio kraujyje matavimus namuose.

Būtent jie atskleidžia, kokia yra tikroji paciento ligos būklė. Teisingai ir laiku atliekamų tokių matavimų analizė padeda specialistams kartu su pacientu atrasti tinkamiausią sprendimą, kaip koreguoti gydymo planą. Gliukozės kiekį reguliariai turėtų tikrinti ne tik insuliną besileidžiantys pacientai, bet ir tie, kurie geria antidiabetinius vaistus, mažinančius gliukozės koncentraciją kraujyje.

Tokius matavimus medikai pataria atlikti kelis kartus per dieną prieš ir praėjus 2 valandoms po valgio. Dažniausia pacientų klaida gydytojai laiko glikemijos matavimus nevalgius prieš pusryčius, nes vien tokie rodikliai neatskleidžia tikrosios padėties. Visos tarptautinės diabeto organizacijos vieningai tvirtina, kad matavimas turi būti atliekamas prieš valgį ir 2 valandos po jo. Kodėl? Todėl, kad matavimas prieš valgį parodo ligos gydymo efektyvumą, o po valgio - kaip organizmas „susitvarko“ su valgio metu gautais angliavandeniais.

Jei cukraus kiekis kraujyje 2 valandos po valgio ilgai viršija normą, atsiranda didelė rizika, kad išsivystys sunkios širdies ir kraujagyslių komplikacijos, aterosklerozė.

Kaip matuoti gliukozės pokyčius namuose?

Tai pakankamai paprasta ir greita, naudojantis gliukozės matavimo prietaisais - gliukometrais. Tereikia nusiplauti rankas, į aparatėlį įdėti juostelę ir užlašinti kraujo mėginį, kuris paimamas visiškai neskausmingai ir ekrane akimirksniu parodomas rezultatas. Šis rezultatas privalo būti įrašytas į paciento dienyną ir pažymėtas, kada jis atliktas – prieš valgį ar 2 valandas po jo.



Be to, gliukometrai vis labiau tobulėja ir padeda diabetą valdyti dar atsakingiau. Pavyzdžiu, su naujuoju „Accu-Chek Active” bus žymiai paprasčiau atskirti, kada matavimas buvo atliktas - prieš valgį, ar 2 valandos po jo. Tą padeda padaryti specialus žymėjimas - kai matuojama prieš valgį, gautą rezultatą reiktų pažymėti obuoliuko simboliu, o kai po - graužtuko.

Naudojantis šia funkcija yra paprasta vertinti savikontrolės rezultatus ir apskaičiuoti 7,14,30 dienų matavimų prieš ir po valgio vidurkius. Tai labai gelbsti gydytojams sudarant ir tikslinant gydymo planą, parenkant tikslesnes vaistų dozes.

„Accu-Chek Active” šiuo metu naudojasi jau apie 12 milijonų žmonių visame pasaulyje. Juo paprasta ir patogu naudotis, o matavimo rezultatų tikslumas yra artimas rezultatams gautiems laboratorijoje.

http://www.diabet2.com