Žiemą daugelis moterų šąla, ypač kenčia galūnės. Tyrimai rodo, kad sutrikus termoreguliacijai, moters kraujyje yra labai mažai geležies. Geležies šaltinis – pupos, kiaušiniai, varškė, kepenėlės ir kt. Daržovėse, vaisiuose ir uogose geležies yra mažiau, tačiau šie produktai taip pat yra labai vertingi, nes juose esančią geležį organizmas įsisavina lengviau.

Suaugusieji ir paaugliai  geležies turėtų gauti maždaug 10 mg (vyrai) – 18-20 mg (moterys) per parą. Daugiau geležies moterims reikia per menstruacijas bei nėštumo metu, žindant kūdikį.

Iš produktų pasisavinti geležį padeda citrinos rūgštis, fruktozė, kurių esama vaisiuose, uogose bei jų sultyse. Jei geriate vaisių sultis, geležį organizmas lengviau įsisavina iš kiaušinių, duonos. Pupose ir kitose ankštinėse daržovėse yra fosfatų, oksalatų ir kt, trukdančių įsisavinti geležį. Jei su šiais produktais valgoma mėsa ar žuvis, geležies pasisavinimas pagerėja, jei kiaušiniai – pablogėja.


Šaltinis: rusmg.ru