Namuose atliekamas ŽIV/AIDS testas, kurio rezultatai paaiškėja per 20 minučių, gali padėti sustabdyti viruso plitimą ir leisti laiku pradėti pacientų gydymą. Tačiau nerimaujama, kaip žmonės pajėgs susidoroti su žinia, kad yra infekuoti šiuo mirtiną AIDS ligą sukeliančiu virusu. Apie tai ketvirtadienį buvo pranešta JAV maisto ir vaistų administravimo komisijai (FDA).

Šiuo metu Amerikoje žmonės gali nusiųsti savo kraujo mėginius į specialias laboratorijos, kurios per keletą dienų pateikia atsakymą. Tačiau viena bendrovė norėtų, kad žmonės galėtų namie išsiaiškinti, ar nėra užsikrėtę ŽIV/AIDS, nes tai yra paprasčiau, greičiau ir užtikrina visišką privatumą.

"Nemažai žmonių neina pasitikrinti, nes yra susirūpinę dėl savo privatumo", - bendrovės "Orasure Technology " vadovas Duglasas Mikelsas (Douglas Michels) sakė žurnalistams po FDA posėdžio.

Bendrovė svarsto, ar kreiptis į FDA su prašymu leisti pardavinėti jos gaminamus "OraQuick" testus ne tik gydytojams ir sveikatos apsaugos įstaigoms, bet ir paprastiems amerikiečiams.

Tuo tarpu komisijai daugiausiai nerimo kelia galimas šokas, kurį patirs apie savo ligą sužinoję asmenys, ypač jaunesni nei 18 metų paaugliai.

ŽIV/AIDS nustatymo testai "OraQuick" pagaminti laikantis panašaus principo, kaip ir nėštumo testai. Vartotojas paima savo seilių mėginį ir panardiną jį į specialų buteliuką. Netrukus tam tikra spalva nusidažęs mėginys praneša, ar aptiktas virusas.

ELTA