JAV "Centers for Disease Control and Prevention” specialistai įspėja, kad be gydytojo nurodymo negalima jaunesniems nei 2 metukų vaikams duoti „įprastų“ vaistų nuo peršalimo ar kosulio. Ši išvada paskelbta po neseniai pasibaigusio 3 nelaimingų atvejų tyrimo, kai mirė 1-6 mėn. amžiaus mažyliai. Tyrimas parodė, kad visų trijų kūdikių mirtį sukėlė pseudoefedrino perdozavimas – tai nosies lašai nuo peršalimo.

2004-2005 metais į Greitosios pagalbos skyrių pateko daugiau nei 1,5 tūkstančio jaunesnių nei 2 m. mažylių, kurie buvo nukentėję nuo pašalinio poveikio, kurį sukėlė įvairūs preparatai nuo peršalimo ir kosulio. Dauguma šių vaistų buvo parduodami be recepto ir vieni populiariausių vartotojų tarpe.

Kadangi toksinio poveikio rizika labai didelė, o dozavimas jaunesniems nei 2 m. vaikams nėra pakankamai aiškus, specialistai primygtinai rekomenduoja, mažyliui peršalus, konsultuotis su pediatru ir labai tiksliai laikytis jo nurodytų dozavimo rekomendacijų.

Geriausia, ką tėveliai gali padaryti patys - duoti mažyliui pakankamai skysčių, apgaubti jį rūpesčiu ir šiluma. O vaistai yra potencialiai pavojingesni už infekcijas, su kuriomis jie mėgina kovoti.


Šaltinis:  CDC Morbidity and Mortality Weekly Report