Penktadienį viso pasaulio neturtingieji ir galingieji susibūrė drauge pasakyti sudie Popiežiui Jonui Pauliui II. Tai vienos labiausiai įsimintinų laidotuvių istorijoje.

Gedulingai skambant Švento Petro bazilikos varpams, iš bažnyčios buvo išneštas Jono Pauliaus II paprastas kipariso karstas, išpuoštas Popiežiaus simbolika. Karstą nešė 12 žmonių.

Choras pradėjo pamaldas lotyniška maldos giesme: "Suteik jam amžinos ramybės, o Viešpatie, ir nušviesk jį amžinąja šviesa".

Karstas buvo padėtas ant bažnyčios laiptų, kur daugiau nei prieš 26 metus Karolis Voityla (Karol Wojtyla) pirmą kartą pasirodė tapęs Popiežiumi. Jis visus sužavėjo savo gyvybingumu ir charizma.

Gedulingose mišiose už Popiežių dalyvauja keturi karaliai, penkios karalienės ir mažiausiai 70 prezidentų bei ministrų pirmininkų iš įvairių pasaulio šalių. Visi jie susirinko pagerbti žmogaus, kuris padėjo nuversti geležinę uždangą, skatino vienybę tarp skirtingo tikėjimo žmonių.

Mišias laiko 165 kardinolai, kuriems vadovauja vokietis kardinolas Jozefas Racingeris (Joseph Ratzinger) - jis buvo vienas artimiausių Popiežiaus draugų ir pagalbininkų.

"O, Dieve, suteik savo tarnui ir mūsų Popiežiui Jonui Pauliui II, kuris vadovavo Tavo bažnyčiai su Kristaus meile, Evangelijoje žadamą atlygį", - meldėsi J. Racingeris savo maldoje

Raudonos Šventojo rašto knygos, padėtos ant Popiežiaus karsto, puslapius sklaidė vėjo šuorai.

Į ceremoniją Vatikane susirinko šimtai tūkstančių piligrimų, paversdami Šv. Petro aikštę ir aplinkines gatves plevėsuojančių vėliavų jūra - dauguma jų iš Popiežiaus gimtosios Lenkijos, švietė raudonomis baltomis spalvomis.

Policija reguliavo tūkstantines tikinčiųjų minias, besiveržiančias į priekį. Daug žmonių, neatlaikę stiprių susikaupusių emocijų, net praranda sąmonę.

"Visas mūsų pasaulis nuo šiol bus kitoks, - sako 18-metė Beata iš Lenkijos, neslėpdama ašarų. - "Tiesiog nežinau, kaip gyvensime be jo, be jo pavyzdžio ir nurodymų".

Daugiau nei 2 mln. žmonių stebi pamaldas milžiniškuose televizijos ekranuose aplinkui Romą - šie vaizdai yra transliuojami milijardinei pasaulio auditorijai.

ELTA