Dar vienoje pasaulio šalyje - Bangladeše, kaip reikalauja JT paktas dėl tabako kontrolės, uždrausta rūkyti viešose vietose.

Pirmoji šalis, parodžiusi pasauliui pavyzdį ir uždraudusi rūkyti, pirmiausia darbo vietose, buvo Airija. Tai įvyko 2004 metų kovą. Tiesa, kai kuriose JAV valstijose (Floridoje, Kalifornijoje) ir miestuose (Niujorke, Bostone) panaši tvarka jau buvo diegiama 2003 metais.

"Reuters" pateikia visų jau uždraudusių rūkymą viešose vietose valstybių sąrašą.

2004 metais:

Kovas. Airija uždraudė rūkyti viešose vietose - nuo darbo vietų iki barų ir restoranų.

Gegužė. Indija uždraudė rūkyti viešose vietose, tabako reklamą žiniasklaidoje, tabako pardavimą nepilnamečiams, nes statistika parodė, jog kasdien Indijoje nuo tabako miršta po 2200 žmonių.

Birželis. Norvegija išplėtė nerūkymo zonas - nuo darbo vietų iki barų ir restoranų.

Spalis. Honkonge paskelbiamas planas, jog bus plačiau draudžiama rūkyti baruose, restoranuose ir tarnybose.

Lapkritis. Škotija paskelbė planus iki 2006 metų pradžios uždrausti rūkyti uždarose viešose vietose. Didžiosios Britanijos vyriausybė paskelbė ketinimą iki 2006 metų uždrausti rūkyti Anglijoje ir Velse. Draudimas apims visas uždaras viešo naudojimo vietas, darbo vietas, restoranus, alines, ir barus, kuriuose tiekiamas ir maistas.

Lapkritis. Rusijos aukštieji parlamento rūmai patvirtino įstatymą, draudžiantį rūkyti darbo vietose, įskaitant viešąjį transportą. Taip pat uždrausta pardavinėti tabako gaminius sveikatos, sporto, kultūros centruose ar netoli mokyklų.

Gruodis. Naujoji Zelandija išplėtė dar 1990 metais įsigaliojusio įstatymo sritį - uždrausta rūkyti tarnyboje, parduotuvėse, viešuose pastatuose: alinėse, klubuose, restoranuose, mokyklų aplinkoje.

Gruodis. Himalajuose esanti Butano Karalystė uždraudė rūkyti viešose vietose ir net pardavinėti tabaką. Butanas - pirmoji pasaulyje taip pasielgusi valstybė.

2005 metais:

Sausis. Italija uždraudė rūkyti viešose vietose.

Vasaris. Kuba uždraudė rūkyti tarnybose, parduotuvėse, teatruose, autobusuose, taksi, mokyklose, bibliotekose, ligoninėse, oro uostuose. Draudžiama ir tabako reklama kino teatruose, laikraščiuose ir televizijoje.

ELTA