Vienoje Ispanijos klinikų leista moterims išsaugoti savo užšaldytus embrionus ir neduoti jų mokslininkams. Pirmadienį pranešta, kad net 14 proc. šioje klinikoje gydytų moterų tapo nėščios persodinus joms užšaldytų embrionų.
Barselonos klinikoje nuo praėjusių metų leista po nevaisingumo gydymo atlikusius embrionus išsaugoti ir įsodinti toms pačioms arba kitoms moterims vėliau, užuot atidavus kamieninių ląstelių tyrimams ir bandymams.

Šiuo metu Ispanijoje užšaldyta dešimtys tūkstančių embrionų, likusių po nevaisingumo gydymo. Šios programos pradžia sutapo su kitu vyriausybės sprendimu - leisti mokslininkams tirti tokius embrionus.

Mokslininkai jau senokai įrodinėja šių tyrimų svarbą - kamieninės ląstelės, galinčios išsivystyti į bet kokias organizmo ląsteles, ateityje turėtų padėti gydyti šiuo metu neišgydomas ligas, pavyzdžiui, Alzheimerio.

Embrionus implantuoti pasiryžta sutuoktiniai, netekę vaiko, nevaisingos poros, vienišos ar homoseksualios moterys.

Kai kurios jų nenorėtų, kad jų užšaldyti embrionai būtų tyrinėjami. Embriono kamieninių ląstelių tyrimo priešininkai, tarp kurių yra ir Katalikų Bažnyčia, tvirtina, kad neetiška draskyti žmogaus embrioną.

"Kai kurios poros, jau turinčios vaikų, dėl etikos motyvų sutiktų priimti svetimą embrioną ir tapti jo tėvais, kad tik jis nepatektų laboratoriniams tyrimams", - sako dr. Olga Sera (Olga Serra), vadovaujanti embrionų išsaugojimo programai.

Beje, kartais užšaldytų svetimų embrionų pageidaujančios nevaisingos poros yra linkusios rinktis juos pagal biologinių tėvų rasę ar plaukų spalvą.

Tačiau Barselonos klinikos, kuri pirmoji pasaulyje pradėjo taikyti tokią embrionų panaudojimo schemą, medikai teigia, kad tiesiog siekiama surasti embrionams tėvus, o ne parinkinėti juos pagal sutuoktinių pageidaujamas sąlygas.

ELTA