Lietuvos mokslo premija apdovanota alergologė Rūta Dubakienė išleido plačiajai visuomenei skirtą "Alergijos pradžiamokslį". Tai pirmoji lietuviška knygelė apie XX. a. liga vadinamą alergiją.

Kaip Eltai sakė jos autorė, pusantro tūkstančio egzempliorių tiražu išleistas pradžiamokslis bus išdalintas Lietuvos alergijos ir astmos asociacijos nariams ir visiems, kurie domisi šios visuomeninės organizacijos veikla.

Naujasis leidinys ir pirmieji alerginėmis ligomis sergančiojo pasai bus pristatyti ketvirtadienį Lietuvos mokslo akademijos bei Lietuvos alergijos ir astmos asociacijos rengiamoje konferencijoje "Žiniomis įveikime alergiją".

"Žinios yra vienintelis būdas kovoti su plintančia alergija, nes mes negalime pakeisti aplinkos, kurioje gyvename", - sakė daktarė, pridurdama, jog mes dar labai mažai žinome apie alergines reakcijas ir alerginius susirgimus.

Pasak R. Dubakienės, neįprastą reakciją į natūralias aplinkoje esančias medžiagas sukelia vadinamieji alergenai.

Vaikystėje tai dažniausiai maisto produktai: pienas kiaušiniai, kviečiai, žuvis, sojos pupelės, riešutai. Atopiniams alergenams priskiriamos žemuogės, braškės, citrusai, šokoladas, vėžiagyviai.

Vieni dažniausių alergenų - medžių, pievų žolių, piktžolių žiedadulkės. Buitiniams alergenams priskiriamos namų dulkių erkės, kačių, šunų bei kitų gyvūnų kailis, pagalvių plunksnos. Nenatūralias organizmo reakcijas taip pat gali sukelti vaistai.

Pasak R. Dubakienės, alergija pasireiškia čiauduliu, sloga, akių ašarojimu ar paraudimu, bėrimais, pilvo skausmais, kosuliu, dusulio priepuoliais, galvos skausmais, svaigimu, net visišku kraujospūdžio nukritimu.

"Pagrindinis alerginių ligų gydymas - pašalinti alergeną arba jo vengti", - pabrėžė "Alergijos pradžiamokslio" autorė, pridūrusi, jog tam pasitarnaus ir sergančiojo alerginėmis ligomis pasai. Į juos alergologai įrašys ne tik paciento vardą, pavardę, amžių, adresą, telefonus, bet ir diagnozę, nurodys kam - maistui, buitiniams alergenams, žiedadulkėms, vabzdžiams, vaistams ar cheminėms medžiagoms alergiškas paso savininkas.

ELTA