Mokslininkai įrodė, kad vidutinio amžiaus žmonės, kurie periodiškai padaugina alkoholio, yra labiau linkę į silpnaprotystę ateityje. Tyrimais nustatyta, kad netgi tarp suaugusiųjų, kurie paprastai saikingai vartoja alkoholį, tiems, kurie kartkartėmis padaugina svaigiųjų gėrimų, gresia didesnis pavojus per kitus 25-erius metus susirgti silpnaprotyste.

Apskritai vidutinio amžiaus žmonės, kurie bent kartą per mėnesį padaugina alkoholio, pavyzdžiui, vienu prisėdimu išgeria penkis butelius alaus ar vyno butelį, tris kartus labiau rizikuoja tapti silpnapročiais, tarp jų ir susirgti Alzhaimerio liga.

Šios išvados paskelbtos medicinos žurnale "Epidemiology".

Neturėtų stebinti tai, kad išgertuvės susijusios su didesne silpnaprotystės rizika, teigė studijos bendraautoris, Helsinkio universiteto daktaras Jakas Kaprijas (Jaakko Kaprio). Vis dėlto ši rizika iki šiol nebuvo pakankamai pagrįsta, pridūrė jis.

Tyrimo metu buvo tiriami 554 suaugę suomiai, kurie 1975 metais pateikė informaciją apie savo sveikatą ir gyvenimo būdą. Tuo metu jiems buvo ne mažiau kaip 40 metų. Po 25-erių metų jie atliko standartinį psichinį testą, kuris naudojamas silpnaprotystės diagnozei.

J. Kaprijo mokslininkų grupė nustatė, jog tie, kurie prieš 30 metų nurodė bent kartą per mėnesį padauginantys alkoholio, labiau rizikuoja vėliau susirgti silpnaprotyste - net jeigu tarp didesnių išgertuvių jie alkoholį vartodavo saikingai.

Tęsiant tyrimą, 1981 metais mokslininkai paklausė respondentų, ar jie kada nors yra prisigėrę iki sąmonės netekimo. Tiems, kurie nurodė, kad taip jiems yra buvę mažiausiai du kartus, silpnaprotystė vėliau diagnozuota 10 kartų dažniau.

J. Kaprijas paaiškino, kad nesaikingas alkoholio vartojimas silpnaprotystę gali lemti dėl tiesioginio smegenų ląstelių nykimo. Taip pat tikėtina, kad išgertuvės padidina galimybes pargriūti ir susitrenkti galvą, o tai gali padidinti riziką susirgti silpnaprotyste.

ELTA