Lietuvoje kuriama nacionalinė išankstinė pacientų registracijos sistema 2007 metų pabaigoje 39 savivaldybių gyventojams leis pasirinkti bet kokios gydymo įstaigos specialistą ir internetu rezervuoti jo konsultacijos laiką.

"Mūsų tikslas - kad žmonės negaištų registratūroje, iš anksto žinotų vizito pas gydytoją laiką ir atvykę į sveikatos priežiūros įstaigą eitų tiesiai pas specialistą", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė projekto vadovas, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų vyriausiasis specialistas informacinėms technologijoms Romualdas Kizlaitis.

Įdiegus naują sistemą, pas aukštesnio lygio specialistus savo pacientus galės registruoti ir pirminės sveikatos priežiūros centrų specialistai bei šeimos gydytojai. Naujosios technologijos leis kolegoms internetu perduoti pacientų siuntimus su informacija apie ligos eigą, o ją gavusiems specialistams - geriau pasirengti būsimai konsultacijai.

Anot R. Kizlaičio, pacientai ir medikai internete galės matyti visus buvusius ir planuojamus vizitus pas gydytojus, jų išvadas. Rezervavusiems konsultacijos laiką, apie tai prieš dieną primins trumpoji SMS žinutė arba pranešimas elektroniniu paštu.

Tikimasi, jog matant planuojamą gydytojų darbo krūvį ir pacientų pasiskirstymą, įstaigų administratoriams bus lengviau analizuoti, pas kokį specialistą ir kada registruojasi daugiausiai pacientų ir geriau organizuoti įtaigos darbą.

"Vis dėlto šio el. sveikatos projekto prioritetas - ne medikų darbo sąlygų gerinimas, o pacientų teisės gauti kokybiškas ir savalaikes sveikatos priežiūros paslaugas užtikrinimas", - teigė penktadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje sutartį su Centrine projektų valdymo agentūra pasirašęs Santariškių klinikų generalinis direktorius profesorius Aleksandras Laucevičius.

Šiuo metu daugumoje sveikatos priežiūros įstaigų pacientai pas gydytojus iš anksto registruojami popieriniuose žurnaluose arba pas gydytoją priimami eilės tvarka.

Įprastai registracijai atlikti gydymo įstaigų personalas sugaišta daug laiko. Tai kainuoja ir jėgų, ir pinigų, tačiau dėl nepakankamos informacijos apie gydytojų užimtumą sveikatos priežiūros įstaigų administracijai sunku efektyviai valdyti pacientų srautus ir mažinti eiles prie gydytojų kabinetų.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos, išankstinės pacientų registracijos sistemos kūrimas - sudėtinė nacionalinio el. sveikatos projekto dalis. "Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų iniciatyva padės jį plėtoti žymiai greičiau nei laukiant vien nacionaliniu mastu kuriamų projektų", - pabrėžė ministras.

ES struktūrinių fondų lėšomis iki 2007 metų pabaigos planuojama ne tik sukurti ir įdiegti elektroninę pacientų registravimo sistemą, bet ir 39 savivaldybių sveikatos priežiūros įstaigose įrengti 580 naujų kompiuterinių darbo vietų, modernizuoti kompiuterinio ryšio tinklus, tiems pacientams, kurie internetinę registraciją norės atlikti telefonu - pasiūlyti interneto asistavimo centro paslaugas.

7,4 mln. litų kainuosiančios elektroninės sistemos privalumus kai kuriuose regionuose pacientai galės išbandyti jau po metų.

ELTA