Antradienį Indijos tyrimų institutas pranešė, jog valstybėje sausio mėnesį rengiamasi pradėti naujos vakcinos nuo ŽIV bandymus su žmonėmis.

Šalyje su ŽIV/AIDS gyvena daugiau nei 5,1 mln. žmonių. Ekspertai teigia, kad šis skaičius iki 2010 metų gali išaugti keturis kartus. Daugiau nei Indijoje ŽIV užsikrėtusių gyventojų pasaulyje tėra Pietų Afrikos Respublikoje (PAR).

Vakcinų prieš įvairias viruso atmainas bandymai su žmonėmis jau atliekami Jungtinėse Valstijose, Europoje, Afrikoje ir Pietų Afrikos Respublikoje. Indijoje daugiausia dėmesio bandymų metu bus skiriama viruso C potipiui. Juo šalyje užsikrečiama daugiausiai.

"Indijoje tai bus pirmasis vakcinos nuo ŽIV bandymas su žmonėmis", - pažymėjo Punės mieste, už maždaug 160 kilometrų į pietus nuo Bombėjaus, esančio Nacionalinio AIDS tyrimų instituto (NATI) direktoriaus pavaduotojas Ramešas Parandžapė (Ramesh Paranjape).

Rugpjūtį Pasaulio bankas įspėjo, kad antroje pagal gyventojų skaičių šalyje AIDS nusineš daugybę gyvybių, jei nebus pakeista gydymo politika ir padaryta pažanga vykdant prevenciją.

"Gera, saugi vakcina smarkiai prisidės prie apsaugos priemonių, tad džiaugiamės, jog bus pradėti šie bandymai", - žinių agentūrai Reuters sakė R. Parandžapė.

Per ne vienerius metus ŽIV/AIDS Indijoje peržengė tradiciškai aukštos rizikos grupių (tokių, kaip homoseksualai, sekso darbuotojai ir narkotikų vartotojai) ribas bei išplito į šeimas, palietė motinas ir vaikus. Kadangi trūksta informacijos apie ligą, daugelis žmonių nė nežino, kad yra apsikrėtę.

Pasak R. Parandžapės, pirmieji minėtosios vakcinos bandymai bus atlikti 30-čiai suaugusiųjų. NATI mokslininkai savanorius stebės vienerius metus, tirs šalutinį efektą ir imuninės sistemos reakciją į vakciną.

ELTA