Dvidešimt šešių Lietuvos mokyklų mokiniai, linkę ne į akademinį mokymąsi, o į praktinę veiklą ar menus, pradės mokytis pagal jų poreikiams pritaikytas ugdymo programas.

Tokią galimybę moksleiviams suteiks nacionalinis Švietimo plėtotės centro projektas "Mokymosi krypties pasirinkimo galimybių didinimas 14-19 metų mokiniams", kuriam Europos Sąjungos struktūriniai fondai skyrė beveik 6 milijonus litų.

Iki šiol mokymosi alternatyvų į praktinę veiklą linkusiems vaikams beveik nebuvo. Sunkiau pritampantys akademinėje aplinkoje vaikai prasčiau mokėsi, o praradę motyvaciją - dažniau mesdavo mokyklą.

Šiemet 9-10 klasėse bus išbandytas naujas ugdymo modelis, parengtas pagal pakoreguotas, sumažinto krūvio 6 privalomųjų dalykų programas. Moksleiviai galės rinktis dvi naujas integruotas menų ir technologijų programas.

Kitais mokslo metais modelis bus išbandomas 11-12 klasėse.

Projekte panoro dalyvauti 13 savivaldybių. Iš kiekvienos atrinkta po dvi mokyklas. Bendruomenės pačios pasirinko, kokių dalykų programas nori išbandyti.

Mokykloms, kurios dalyvauja projekte, bus nupirkta per 100 mokymo ir mokymosi priemonių komplektų, atnaujinta technologinio ugdymo aplinka.

Pedagogams, mokyklų vadovams, švietimo skyrių specialistams numatyta surengti daugiau kaip 100 seminarų. Atsakymai į dažniausius mokytojų klausimus bus atspausdinti naujuose "Gairių metmenų" komentaruose.

Šiemet prasidėję projektas baigsis 2008-ųjų žiemą. Vėliau naujos programos bus pasiūlytos diegti visose Lietuvos mokyklose.

Tikimasi, kad naujos ugdymo programos ne tik sumažins mokymosi krūvį, bet ir iš esmės pakeis tradicinį mokymą. Esminis projekto tikslas - pagerinti ugdymo kokybę, didinti mokyklos patrauklumą mokiniams, jų tėvams, visuomenei.

ELTA