{mosimage} Į mažylio patiriamą skausmą skiepijant reikėtų žiūrėti rimčiau. Jo atmintyje iš ankstyvosios vaikystės išlikęs nemalonus epizodas gali turėti įtakos padidėjusiam jautrumui ir baimės švirkštams atsiradimui ateityje.

Susirūpinę šia problema Kanados mokslininkai nutarė atlikti tyrimą, kuriame norėjo patikrinti paviršinės anestezijos, atliekamos prieš skiepus, efektyvumą. Mokslininkų iš Toronto Ligoninės (Hospital for Sick Children) komanda, vadovaujama dr. Gideon Koren   stebėjo 120 mažųjų pacientų, kurie buvo skiepijami standartiniais skiepais nuo tymų, kiaulytės raudoniukės. Anestezijai buvo panaudotas ametokaino gelis, kuriuo buvo patepama mažylio ranka likus pusvalandžiui iki injekcijos.

Vaikai, kuriems buvo taikyta ametokaino anestezija, standartinėje skausmo skalėje surinko žymiai mažiau balų, nei tie vaikučiai, kurių rankos oda buvo patepta kitu geliu (inertiniu, placebo).

Ametokainas dažniau nei placebo sudirgindavo odą, bet rimtų alerginių reakcijų nepastebėta. Šie tyrimo rezultatai analogiški tiems, kurie buvo gauti atlikus tyrimą su anestetikais lidokainu bei prilokainu, vis dėlto ametokaino gelis veikia greičiau ir ilgiau.
 
Dr G.Koren apibendrino: "Paviršinė anestezija efektyviai palengvina mažųjų pacientų skiepų sukeliamus skausmus. Yra vilčių, kad būsima žmonių karta žymiai mažiau bijos švirkštų, nei  buvusioji."

Šaltinis: medlinks.ru