Kartaginos technikos universiteto (Ispanija) mokslininkai patvirtino, kad galvos skausmą, kurį daugelis žmonių pajunta pavartoję keletą taurių vyno, sukelia ne alkoholis, o alerginės reakcijos į sulfitus. Sulfitai, arba sieros dioksidas (SO2), apsaugo gėrimą nuo oksidacijos. Tai yra vienas iš seniausių konservantų, tokių kaip actas, druska, cukrus. Alergija sulfitams gali pasireikšti ir odos bėrimais, apsunkusiu kvėpavimu.
Mokslininkai mano, kad galima pagaminti vyną ir be sulfitų, išsaugant visas gerąsias jo savybes, jei surinktos vynuogių kekės būtų apdirbamos ozonu. Palyginus su sulfitais, ozonas yra 10 proc. prastesnės kokybės konservantas, tačiau jis efektyviai išsaugo antioksidantus. Paveiktos ozonu vynuogės išlaiko 4 kartus daugiau šių junginių.
Šaltinis: Kleo.ru