Šeštadienį į Lietuvą atvykusi Europos tėvų asociacijos viceprezidentė Solveiga Garsmand (Solveig Gaarsmand) pakvies tėvus aktyviai ginti vaikų teises ir daryti įtaką politiniams sprendimams švietimo, sveikatos, socialinės apsaugos srityse.

Iki antradienio viešnia susitiks ne tik su Lietuvos tėvų forumo atstovais, bet ir Prezidento patarėjais, švietimo ir mokslo ministru, kitais politikais.

Nuo 1982 metų švietimo politikoje aktyviai dalyvaujanti 6 vaikų mama Lietuvoje pristatys gilias tradicijas turinčių tėvų asociacijų darbus ir jų veiklos modelius.

Pasak Lietuvos tėvų forumo atstovų, tokie susitikimai labai svarbūs, nes mūsų šalyje nėra tėvų asociacijų tradicijų, auginantys vaikus dar tik pradeda aktyviau reikštis, jungtis į organizacijas.

Iš dažniausiai minimų problemų, kurias tėvai pastebi mokyklose - į informacijos kaupimą ir žinias nukreipta ugdymo sistema, kurioje tarsi nelieka vietos asmenybės vertybiniam ugdymui.

Vaikų darželius lankančių mažylių tėvai pastaruoju metu ypač susirūpinę Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigose bandoma keisti vaikų maitinimo sistema - nepaisant sveikatos specialistų kritikos, peršama idėja darželiams maistą gaminti ir tiekti centralizuotai.

Tėvų forumo atstovų teigimu, politikų deklaruojamas rūpestis vaikais kol kas tik gražūs žodžiai - tai rodo ne vien akis badantis skurdas kai kuriuose darželiuose ir mokyklose, bet ir tai, kad per dieną vieno darželinuko ugdymui valstybė skiria 50 centų.

Europos tėvų asociacijos misija - bendradarbiauti su ugdytojais kuriant tėvų švietimo bendruomenę Europoje, paskatinti tėvus ginti vaikų teises priimant politinius sprendimus.


ELTA