Į "Gerumo dienos" skelbtą akciją - numegzti tūkstančiui pačių mažiausių naujagimių po kojinaičių porą atsiliepė tūkstančiai žmonių, kurių gerumas buvo dvidešimt kartų didesnis. Iš viso žmonės atsiuntė 20 745 poras kojinaičių. Tiek šilumos užteks ne tik pirma laiko gimusiems, bet ir visiems Lietuvos naujagimiams.

LNK televizija šiuo metu šalies ligoninėms, kuriose gimsta vaikai, ir kūdikių namams, kuriuose auginami be tėvų globos likę vaikai, išsiųs po kojinaičių siuntinį. Pačios mažiausios kojinaitės pasieks Vilniaus ir Kauno ligonines, kuriose auginami ypatingai maži gimę naujagimiai. Didesnio dydžio kojinaitės bus siunčiamos į kitas šalies ligonines. Žmonių atsiųstos kepuraitės, pirštinaitės ir liemenės bei kojinės - į kūdikių namus. Iš viso siuntiniai iškeliaus į daugiau nei pusę šimto įstaigų.

Per "Gerumo dieną" suaukotą preliminarią pinigų sumą - 1 500 072 litai - pasidalijo trys pagrindinės Lietuvos ligoninėms, kuriose auginami ypač maži ir labai anksti gimę kūdikiai - Vilniaus miesto universitetinė ligoninė, Kauno medicinos universiteto klinikos, Vilniaus universitetinė vaikų ligoninė.

Vilniaus universitetinei vaikų ligoninei preliminariai skiriama 550 tūkstančius litų, už kuriuos ji, be kitos medicinos technikos, ketina įsigyti naują reanimobilį. "Tas, kurį naudojame dabar, yra 12 metų senumo, pravažiavęs 600 tūkst. kilometrų, pasenęs moraliai ir yra nesaugus naudoti. Dėl nebepataisomos šildymo sistemos neįmanoma teikti pagalbos pačiame automobilyje", - sako laikinasis vaikų ligoninės direktorius Kazimieras Binkis. Be naujo reanimobilio ligoninė planuoja įsigyti neišnešiotų naujagimių gyvybinių funkcijų stebėjimo įrangą ir dirbtinio plaučių kvėpavimo aparatą.

Vilniaus miesto universitetinė ligoninė už 450 tūkstančių litų planuoja įrengti naujas šiuolaikiškai sukomplektuotas neišnešiotų naujagimių intensyvaus gydymo vietas - nupirkti du inkubatorius, dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatą, tris daugiafunkcines monitorines sistemas naujagimiams.

Kauno medicinos universiteto klinikos už 500 tūkstančių pirmiausia ketina pirkti šiuolaikinį echoskopą. "Mūsų turimas echoskopas yra 20 metų senumo. Kartais tenka naujagimį gydyti aklai, nes pasenusiu aparatu sudėtinga nustatyti tikslią diagnozę, o silpnas vaikelis neištvertų kelionės į kitas klinikas, kurios turi naujesnių aparatų", - sako KMUK Neonatologijos klinikos vadovė Eglė Morkūnienė. Be šiuolaikinio echoskopo, kainuojančio apie 340 tūkstančius litų, kauniečiai ketina įsigyti inkubatorių, monitorinę ir intensyvios fototerapijos sistemas.

Galutinė aukų suma paaiškės tada, kai žmonės apmokės sąskaitas telekomunikacijų bendrovėms.

Prisiminsime, kad Lietuvoje apie 3-5 procentai naujagimių kasmet gimsta neišnešioti. Du trečdaliai tokių vaikų gimsta ir gydomi Kauno medicinos universiteto klinikose, vienas trečdalis - Vilniuje. Gimdyvės, kurioms nustatoma ši patologija, iš visos Lietuvos gimdyti siunčiamos į Kauno ir Vilniaus centrus. Ketvirtoji LNK "Gerumo diena" buvo skirta padėti pirma laiko gimusiems kūdikiams.

Šaltinis: ELTA pranešimai spaudai